HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

Gyógyszer vörösborból

2009. december 11. (péntek) 17:12
 
Amerikai kutatók olyan gyógyszer tesztelését végzik – immár embereken -, amely a szakemberek szerint nem csupán a minimumra csökkenti a krónikus betegségek megjelenését, de jó pár évvel meghosszabbítja az élettartamot. A Harvard Orvosi Iskola által kifejlesztett szer a rezveratrolon alapul, amely növényi eredetű hatóanyag, megtalálható a vörös szőlő héjában, ezáltal többféle vörösborban is, valamint a keserűfűben is, és erős antioxidáns hatású.

A rezveratrol antioxidáns hatását már 1969 óta tanulmányozzák szerte Európában és az USA-ban is. A kutatók megállapították, hogy a vörös szőlő magvaiból nyert bioflavonoidok a szabad gyökök lényegesen több válfaját ártalmatlanítják, mint más, antioxidáns hatású elemek. Erős antioxidáns hatásánál fogva hozzájárul a káros oxidatív folyamatok, így a sejtek öregedésének gátlásához. Mára egyre több kutatási eredmény támasztja alá a rezveratrol pozitív élettani hatásait a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében.

Az áldásos vörösbor

Dr. Mészáros László, biokémikus több mint 16 éve foglakozik a szív és érrendszer biokémiájával. Amikor a rezveratrol nevű anyaggal kezdett el kísérletezni, rájött, hogy ez a hatóanyag egy olyan enzimet aktivál az erekben, amely azok rugalmasságának biztosításához nélkülözhetetlen. A rugalmasságvesztés a kor előrehaladtával is megfigyelhető, de előfordul a magas vérnyomásnál, és a szerzett cukorbetegségnél is.
- A rezveratrol már régóta itt volt az orrunk előtt – mondja a biokémikus. Az úgynevezett „francia paradoxont” említi példaként. A franciák vérének koleszterinszintje ugyanis pont olyan rossz, mint a magyar átlag, mégis ötödannyian halnak meg infarktusban vagy storke-ban, mint nálunk. Kiderült, az első számú magyarázat a vörösbor. Egy francia naponta megközelítőleg három-öt milligramm rezveratrolt fogyaszt el azzal a vörösborral, amely az asztalára kerül. Azon a tájon ehhez elég három-négy deciliternyi. Nálunk hozzávetőlegesen egy liter vörösbor tartalmaz öt milligramm rezveratrolt. Ezt a mennyiséget már egészségtelen lenne mindennap meginni.

Kevesebb vegyület a magyar borban


- Nem biztos, hogy a Magyarországon termő szőlőben kell keresnünk a hibát – állítja dr. Mészáros László. Valószínű ugyanis, hogy a bor előállításának technológiája is befolyásolja a rezveratrol tartalmat, és a különféle szőlőfajták is eltérő mennyiségben tartalmazzák. A borászok körében is ismert, hogy néhány éve egyetemek, kórházak kísérleteztek idehaza a rezveratrollal. A Pécsi Orvostudományi Egyetemen négy éve indult egy kísérletsorozat. Az eredmények magukért beszélnek. Egy havi rezveratrol tartalmú táplálék kiegészítő szedés után még a kettestípusú cukorbetegségnél is látványos javulás volt tapasztalható.

Csökkent a gyümölcsök vitamintartalma

Ugyanakkor nem árt az óvatosság, ha rezveratrol tartalmú készítményekkel találkozik a hazai vásárló. Az lenne a legjobb, ha a táplálék kiegészítők helyett természetes táplálkozással vinnénk be mindent, amire a szervezetnek szüksége van. Csakhogy ez nem mindig lehetséges, mégpedig azért nem, mert nem azok a zöldségek, gyümölcsök kerülnek ma asztalunkra, mint akár fél évszázaddal ezelőtt. Magyarország a világ élelmiszer-ipari szemétlerakója, azt is tudjuk már, hogy a különböző élelmiszerek minősége, a zöldségek, gyümölcsök beltartalmi értéke is gyökeresen megváltozott – állítja dr. Mészáros László. Az elmúlt negyven-ötven évben a zöldségek és a gyümölcsök vitamin- és ásványianyag tartalma 40-70 százalékkal csökkent. Ma Magyarországon minden embernek naponta 1600-1800 forintot kellene zöldségre és gyümölcsre költenie, ha egészségesen szeretne étkezni. Egy háromfős családnak ez nagyjából kétszázezer forint havonta. Ez még a világ szerencsésebb felén sem vállalható családi költségvetési tétel, legalábbis a többség számára. A táplálék kiegészítőkre – köztük a rezveratrolra – tehát manapság szükség van.

Vissza