HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

Hetente egyszer egyenek brokkolit

2011. június 11. (szombat) 10:52
 
Nem ismeretlen a hazai konyhákban a brokkoli, ám viszonylag ritkán fogyasztjuk nyersen, holott így intenzívebben fejtheti ki hatásait. A brokkoli elsősorban a benne lévő C-vitaminnak és béta-karotinnak köszönhetően jelentős szerepet játszik a rák megelőzésében.

A kutatások szerint főleg a gyomor-, a vastagbél-, a petefészek- és a prosztatarák, valamint a leukémia és a melanoma ellen bizonyul hatásosnak. Fogyasztása különösen ajánlott terhes nők számára, mivel a benne lévő folsav csökkenti a születési rendellenességek kialakulásának valószínűségét.

Egyre népszerűbb

A brokkolit mai formájában 300-400 éve ismerjük, valószínűleg a mediterrán vidékekről, főleg Olaszországból terjedt el. Napjainkban nagyon népszerű az USA-ban és Nyugat-Európában. Az utóbbi évtizedben hazánkban is elkezdték piacra termelni, és fogyasztása fokozatosan nő. Az 1963-ban megjelent Kertészeti Lexikonban még az áll: „nálunk nem fogyasztják”, 1987-ben is azt írja egy hazai szakember, hogy alig ismert. Ma minden piacon megtalálható, és ára se sokkal nagyobb, mint a karfiolé.

Általános hatások

A sötétzöld növény erősíti az immunrendszert, növeli az életerőt, elősegíti a vízleadást, a fogyást. Hangulatjavító hatású, a hajat fényessé, a bőrt rugalmassá teszi, fokozza a sejtnövekedést, erősíti a kötőszöveteket, aktiválja a vérképződést, a sejtek oxigénellátását, fokozza a szellemi frissességet, koncentrálást, jó hatású a feledékenység ellen, erősíti a szívet, a vérkeringést, megelőzi a bélbetegségeket, serkenti a bélműködést, jó szolgálatot tesz a vese- és hólyagproblémáknál, enyhíti a menstruációs fájdalmakat.

Gátolja a rákot

Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak – a többi káposztafélével együtt – jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben. A kemopreventív anyagok képesek megelőzni, megállítani, illetve akár visszafordítani a daganatok kialakulását. Többek között a brokkoliban megtalálható az a szulforafan nevű anyag is, ami állatkísérletekben már bizonyított. Ez az úgynevezett kemopreventív molekula segíti a szervezetet a daganatos sejtek elpusztításában, beindítja a programozott sejthalálnak nevezett jelenséget. Ezen kívül a szervezet méregtelenítésében fontos enzimek működését is támogatja, és ezáltal hamarabb eltűnnek testünkből a rákkeltő anyagok. Eddig a végbél-, hólyag, a prosztatarák, és az áttétképződés megelőzésében játszott szerepét vizsgálták. A brokkoliban található, úgynevezett indolok közül az indol-3-karbinollal végeztek kísérleteket, és kiderült, hogy inaktivál egy tumor növekedést serkentő ösztrogénszármazékot, a 4-hidroxi-ösztront. Így az ösztrogénfüggő emlő- és egyéb daganatok esetében is szerepet játszhat a rákmegelőzésben. A brokkoli anyagai az áttétképződés esélyét is csökkentették. A növényben bőségesen található kampferol a petefészekrák kialakulását gátolja. A brokkoli nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is hatékony védelmet nyújthat a rák ellen. Kísérletek szerint a nagyobb mennyiségű brokkoli-kivonattal kezelt leégés átlagosan 37 percen belül megszünteti a bőr pirosságát és a gyulladást.

A férfiaknak és nőknek egyaránt jó szívvel tanácsolható, hogy hetente legalább egyszer egyenek brokkolit. 

Dávid Ildikó

Vissza