HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Ismét Határtalan Napok a Miskolci Nemzeti Színházban!

2021. október 18. (hétfő) 14:56
 

Rendhagyó módon ősszel rendezi meg idén a miskolci teátrum a Határtalan Napok rendezvénysorozatot. A pandémia miatt 2021-ben februárról novemberre halasztott esemény határon túli vendége idén Kassa lesz. A város művészetét, kulturális életét november 11-13. között ismerhetik meg az érdeklődők izgalmas színházi előadások, kiállítás és kerekasztal-beszélgetés során.

Minden évben egy-egy határon túli magyar város kultúráját mutatja be a teátrum, a miskolci közönség így az adott város kulturális életébe pillanthat bele művészete által. A színház vallja, a kultúrában nem lehetnek határok: a kultúra egy egyetemes nyelv, a művelői pedig ezt a nyelvet jól beszélik, és nem akadály az egymással való kommunikáció; köztük nem léteznek határok. A miskolciaknak is öröm, hogy évről-évre láthatják, máshol hogyan mutatkozik be a kultúra.

Kaland.jpg

Idén Kassa városát látja vendégül a Miskolci Nemzeti Színház. A rendezvénysorozat első napján a Kassa híres szülöttei, jubiláló személyiségei című kiállításon a Kassai Polgári Klub rendezésében ismerkedhetnek meg az érdeklődők egyebek mellett olyan jeles egyéniségek életútjával, mint Andrássy Gyula, Salkaházi Sára, Benczúr Gyula, Benczúr Vilmos, Márai Sándor, Radványi Géza, Bacsó Péter, vagy Béres József. A Kassai Polgári Klub jelentős szerepet játszott Márai Sándor író, gróf Esterházy János, Kassa egykori képviselője szobrának felavatásában, szervezésükben ünnepelheti Kassa városa a Márai megemlékezések mellett fivére, Radványi Géza emléknapjait. A Klub tevékenységéről hallhatnak bővebben az idelátogatók. Ifjabb Havasi Péter Őrjárat című önálló estje során Márait idézi meg. Vallomások és gondolatok - a második világháború eseményeinek tükrében - európaiságról, kereszténységről és felelősségről.

A_császár_új_ruhája.JPG

A kassai Thália Színház három előadással érkezik Miskolcra. A császár új ruhája című zenés mesejátékkal a fiatal színházkedvelőket invitálják a teátrumba. Hans Christian Andersen története talán aktuálisabb, mint valaha: kinevethető-e és megbüntethető-e a Császár? Amíg vannak a világon szókimondó kisgyerekek, talán van remény… Mikszáth Kálmán ismert története, A Noszty fiú esete Tóth Marival is látható lesz a Határtalan Napok alatt. Ez a csavaros ésszel kifundált szerelmi történet egy kicsit sem lagymatag, mert ebben a műben az a happy end, hogy nincs happy end. Márai Sándor Kaland című színműve a szerelem, a hűség és a hűtlenség, a karrier és a hivatástudat, a siker és a bukás drámája. Márai Sándor legsikeresebb színpadi művének ősbemutatója 1940-ben volt Budapesten a Nemzeti Színház Kamaraszínházában. Aztán több mint háromszázszor játszották, sőt filmváltozata is született.

A Közös gyökereink című kerekasztal-beszélgetés során Mgr. Art Czajlik József, a kassai Thália Színház igazgatója és Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója beszélget a címbéli témáról, melynek felvezetője és moderátora Rusznyák Gábor, a Miskolci Nemzeti Színház főrendezője.

PROGRAMOK

NOVEMBER 11. csütörtök

16:00 Nagyszínház nézőtéri társalgó

KASSA HÍRES SZÜLÖTTEI, JUBILÁLÓ SZEMÉLYISÉGEI – kiállításmegnyitó

A Kassai Polgári Klub rendezésében Kassa híres szülöttei, jubiláló személyiségei címen nyílt kiállítás tavaly augusztusban Kassán, a MaJel Rovás Központ FiguratiF Galériájában, melyet most Miskolcon is megtekinthetnek az érdeklődők a Határtalan Napok keretében. Kassa nagyon sok művészt adott a magyar és az egyetemes művészetnek. Vannak közöttük jól ismert személyiségek, de olyanok is, akikről a város mai fiataljai már alig tudnak valamit. A tárlatra ellátogatók többek között az alábbi jeles egyéniségek életútjával, tevékenységével ismerkedhetnek meg: Andrássy Gyula, Salkaházi Sára, Benczúr Gyula, Benczúr Vilmos, Márai Sándor, Radványi Géza, Bacsó Péter, Béres József.

17:00 Kamaraszínház nézőtéri társalgó

KASSAI POLGÁRI KLUB ELŐADÁSA/BESZÉLGETÉS

A Kassai Polgári Klub 1998 tavaszán alakult, több, mint két évtizede működik Kassán. Céljuk elsősorban a közösségépítés, sokrétű tevékenységük kiterjed konferenciák, tanfolyamok, kiállítások, emlékműállítások, előadóestek szervezésére. Részleteket igyekeznek bemutatni Kassa múltjából, fotódokumentációs – utazó – kiállításokon.

A program ingyenes, jegyek igényelhetők a jegypénztárban

19:00 Játékszín

ŐRJÁRAT - IFJ. HAVASI PÉTER ÖNÁLLÓ ESTJE Séta Máraival. Földön és levegőben. Az örök regény és örök valóság tájai felé. Vallomások és gondolatok - a második világháború eseményeinek tükrében - európaiságról, kereszténységről és felelősségről.

NOVEMBER 12. péntek 10:00

Kamaraszínház

HANS CHRISTIAN ANDERSEN: A CSÁSZÁR ÚJ RUHÁJA – zenés mesejáték

Nem mi tehetünk róla, hogy Andersen klasszikus meséje most talán aktuálisabb, mint valaha. Az alattvalóira fittyet hányó, gőgös Császár csak az öltözködéssel van elfoglalva, és a szép ruháknál semmit nem becsül többre a világon. Főemberei – a Miniszter és a Hopmester – készséggel asszisztálnak hóbortjához. Egy szép napon azonban két takács érkezik az udvarba, akik azt állítják magukról, hogy olyan kelmét tudnak szőni, amelynek bűvös tulajdonsága van: azok előtt, akik buták mint a föld, vagy méltatlanok a tisztségükre, láthatatlanná válik a kelme. A történet csattanója mindenki számára ismerős. Kinevethető-e és megbüntethető-e a Császár? Amíg vannak a világon szókimondó kisgyerekek, talán van remény…

A kassai Thália Színház vendégjátéka

17:00 Játékszín

KÖZÖS GYÖKEREINK – kerekasztal-beszélgetés

Résztvevők: Mgr. Art Czajlik József, a kassai Thália Színház igazgatója, Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója. A beszélgetés felvezetője és moderátora: Rusznyák Gábor, a Miskolci Nemzeti Színház főrendezője.

A program ingyenes, jegyek igényelhetők a jegypénztárban.

19:00 Kamaraszínház

MIKSZÁTH KÁLMÁN-GYARMATI KATA: A NOSZTY-FIÚ ESETE TÓTH MARIVAL - Csavaros ésszel kifundált szerelmi történet

Na, már megint egy lagymatag szerelmi történet – sóhajthat fel a mindenkori néző. Ez nem is furcsa, hiszen ez a mű annak idején olyan merészen gondolkodott saját korának társadalmi problémáiról, és tarthatatlan állapotairól, hogy nem is maradhatott meg másként az emlékezetben, mint egy keserédes szerelmi történet, amelyben a hozományvadász, csinos magyar dzsentri meghódítja az Amerikából családjával hazatérő, gyönyörű milliomos lányt. Mindez így is van. Csakhogy közben felmerül számtalan erkölcsi, etikai, gazdasági, érzelmi kérdés. Igen, szerelmi történet, de egy kicsit sem lagymatag, mert ebben a műben az a happy end, hogy nincs happy end. Mikszáth művében mindenkiről pontosan kiderül, hogy milyen. És akármennyire is a szerelemről szól, és a sok bonyodalom kapcsán talán még szurkolunk is a szerelmeseknek, és szimpatizálunk a dzsentriséggel, a leleményességgel, az úrisággal, az úriságból fakadó nagyvonalúsággal, egyszerűen nem lehet boldog végkifejlete. Mert ahol ez a darab véget ér, valahol ott kezdődik a női önbecsülés.

A kassai Thália Színház vendégjátéka

NOVEMBER 13. szombat

19:00 Kamaraszínház

MÁRAI SÁNDOR: KALAND – színmű két részben

Dr. Kádár Péter professzor minden tekintetben sikeres. Igazgatói kinevezés, előkelő magánpraxis, ifjú feleség, kiváló munkatársak. Azonban néhány óra leforgása alatt kellemetlen meglepetésben lesz része orvosként is, férfiként is. Nem is sejti, hogy amíg őt ünneplik, addig hűségesnek hitt kollégája szökésre készül feleségével, Annával. Kádár elengedi Annát? Hol van a harmónia a szakmai sikerek és a magánélet között? A Kalandnak, Márai Sándor legsikeresebb színpadi művének az ősbemutatója 1940-ben volt Budapesten a Nemzeti Színház Kamaraszínházában. Aztán több mint háromszázszor játszották, sőt filmváltozata is született. Jogosan merül fel a kérdés: miben rejlik ennek az egyetlen helyszínen néhány óra alatt lejátszódó drámának a sikere? Márai úgy írta meg a történetet, hogy a cselekmény során valamennyi szereplő élete megváltozik. A Kaland a szerelem, a hűség és a hűtlenség, a karrier és a hivatástudat, a siker és a bukás drámája.

A kassai Thália Színház vendégjátéka

A Határtalan Napok részletes programja megtalálható a www.mnsz.hu weboldalon!

Vissza