HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

Itt a farsang, áll a bál

2008. január 16. (szerda) 12:25
 
Alig ért véget a karácsony és a szilveszter, máris itt az újabb ünnepi időszak, a télűzőnek szánt farsangi mulatságok szezonja.

A farsang a vízkereszt napjától, a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt kezdetéig tart, vagyis január 6-tól, az idén február 6-ig. Vidámsággal kezdődik és böjttel ér véget. A farsang a tél és a tavasz küzdelmének szimbolikus megjelenítése is egyben, a tél búcsúztatása és a tavasz várásának ünnepe. A nagy evések és ivások időszaka ez, amellyel szimbolikusan a természetet kívánták nagy bőségre késztetni.

Hazánkban a középkorra tehető a színes ünneplés szokása. A farsang zajos mulatságait egy ősi hiedelem hívta életre. Régen azt hitték, hogy a tél utolsó napjaiban a Nap elgyengül és a gonosz szellemek életre kelnek. Eleinte azért öltöztek az emberek ijesztő jelmezekbe, hogy elűzzék a halált, a gonosz erőket és a hideget. A régi hiedelmek ugyan ma már csak érdekességek, de az ünnepek harsánysága és a jelmezviselés szokása fennmaradt. Egyes tájegységeken még mindig élnek a helyi farsangi népszokások. Az emberek többsége azonban a szórakozóhelyek által szervezett bálokon ünnepel manapság. A farsang jellegzetes étele a fánk, ami osztrák eredetű. A fánknak mágikus erőt tulajdonítottak. A legismertebb a szalagos fánk, ez az eredeti farsangi fánk. A farsang lezárása Húshagyókeddhez, illetve Hamvazószerdához kötődik. Hamvazószerda negyven nappal van Húsvét előtt és szigorú böjti napnak számít, azaz ekkorra a farsang lezárul, a báloknak és vigasságoknak negyven napig nincs helye.

[429_1_180.jpg] Estelyi.jpg [429_2_180.jpg] Padlizsan.jpg

A padlizsán estélyi a farsangi menő

A báli megjelenésnek máig érvényes, tradicionális szabályai vannak. A nőknél hagyományosan a nagyestélyi, azaz a hosszú ruha az elfogadott, a férfiaknál az öltönyös, nyakkendős megjelenés ajánlott. Gyüker Tamásné, a Magdaléna Divatszalon üzletvezetője a nőies alakot hangsúlyozó fűzőt és az abroncsos szoknyát ajánlja annak, aki igazán divatos akar lenni az idei farsangi bálon. Az ilyen modell leplezi a széles csípőt és a vastag combot. A több részből szabott estélyi, alul bővülő szoknyarésszel, amit sellőfazonnak hívnak, azoknak a hölgyeknek előnyös, akiknek nincs súlytöbbletük a hasnál és a csípőnél. Az egyenes fazonú, hosszított felsőrészű, enyhén bővülő szoknyájú ruhát azok válasszák, akiknek derék körül van némi súlyfeleslegük. Az extravagáns stílust kedvelő hölgyek nyugodtan felvehetik azokat a fazonokat is, amelyek elől rövidebbek, hátul hosszabbak. A fiatalok közül sokan nem szívesen vesznek fel hagyományos értelemben vett nagyestélyit. Nekik a kis fodorral díszített koktél ruhát ajánlja a szakember. A vállpánt nélküli ruha az igazán trendi, de a nagyobb keblű hölgyeknek ez nem előnyös. A spagetti pánt azonban ügyesen eltakarható a még mindig teret hódító stólával, vagy boleróval, amelyet szinte minden ruhához fel lehet venni. A báli ruhák jellemző anyaga az idén a selyem, a szatén, a brokát, a muszlin, az organza és a csipke, de mindig figyelembe kell venni a hajszínt, a bőr tónusát, valamint a hölgyek alkatát. Végül milyen színt válasszunk, hogy igazán divatosak legyünk? Aranyat, ezüstöt, bordót, de az idei télen a padlizsán a legmenőbb.

[429_4_180.jpg] Extravagans.jpg [429_3_180.jpg] Koktel.jpg

Húzzunk tűsarkút, ha bírjuk a strapát

Fontos kérdés a cipőválasztás is, főként akkor, ha a táncparketten is szeretnénk elkápráztatni partnerünket. A nagyestélyikhez a magas sarkú cipő ajánlott, amit mindig a ruha színének megfelelően kell kiválasztani. A tűsarkú topánkák, szandálok közül azonban válasszunk olyat, amely stabilabb talpfelépítésű, és nem szorítja össze lábujjainkat. Aki semmiképpen nem vállalkozik arra, hogy egy egész estét magas sarkúban tölt, lapos talpú balerinacipőt viselhet. Nagyon divatos az idén az arany lábbeli és az arany kiegészítő. A kistáskát pedig mindig a cipő színéhez kell választani.

 

Vissza