HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

Jubilál a Szent István Rádió

2015. október 30. (péntek) 00:31
 
Másfél évtizeddel ezelőtt indult útjára a Magyar Katolikus Rádió Egerben, amely később felvette a Szent István nevet.

 Az elmúlt évek tapasztalatairól illetve az idei jubileumi programról kérdeztük Szarvas Istvánt, a Magyar Katolikus Rádió Alapítvány kuratóriumának elnökét, aki hosszú éveken keresztül töltötte be a Szent István rádió igazgatói tisztét is. 

– Hogyan emlékszik vissza a Rádió – akkor még Magyar Katolikus Rádió néven indult szerkesztőség – első időszakára?


[4_180] szi2.jpg– A rádió megszervezésével, indításával Juhász Ferenc atyát bízta meg Seregély István egri érsek. 2003-ban kaptam vezetői megbízatásomat, így az első három évről nincs közvetlen tapasztalatom. Munkatársaim osztották meg velem az indulás, és az első hónapok izgalmas, de ugyanakkor felemelő élményeit. Nemcsak egy új rádiót kellett teljesen felépíteni az alapoktól, hanem egy önálló, egyházi hangvételű, értékrendű, ugyanakkor szakmailag is vállalható médium létrehozása volt a cél. A hazai rádiós tapasztalatok mellett külföldi egyházi rádiók is adták a mintát az új szervezet kiépítéséhez, a műsorszerkezet kialakításához, munkatársak képzéséhez, vagy a technikai eszközök beszerzéséhez.

 – Négy évvel ezelőtt kibővült a szerkesztőség, létrejött a Szent István Televízió. Milyen pályát futott be ez a médium?

– A célkitűzés az volt, hogy az Egri Főegyházmegye életéből, aktualitásaiból olyan rövid, interneten megtekinthető műsorok szülessenek, amelyet a tv honlapján tudnak elérni. Ezen túl, az egyházmegye területén működő helyi televíziókkal is felvettük a kapcsolatot, felkínálva számukra ezeket a tartalmakat. Ennek nyomán jó néhány helyi csatorna műsorában találkozhatnak az egyházmegye híreivel. A hírek mellett hosszabb rövidebb műsorok is születnek: elmélkedések, portrék, előadások, vagy koncertek. Az utóbbi időben pedig a Pax Tv kínálatában is megjelennek műsoraink. Vételkörzetünkben sokan ismernek már bennünket, ugyanakkor a hallgatókkal és a tévénézőkkel való kapcsolattartás erősítését, a személyes kapcsolatokat továbbra is fontosnak tartom. Új műsorok, új témák keresése, elkészítése gazdagíthatja műsorkínálatunkat,  e a vételkörzet további bővítésének a lehetőségét is számon tartjuk.

[2] szent1.jpg
[3_960] szent2.jpg

Egy önálló, egyházi hangvételű, értékrendű médium létrehozása volt a cél.A rádió Hitvalló című műsorának diákszereplői a mikrofon előtt.

– Milyen programokkal készülnek az évfordulóra?

– Többféle programot kínálunk az érdeklődőknek. Szeptember 30-án a fiatalokat vártuk az egri bazilikába, ahol a szentmisét követően Csiszér László koncertjére került sor. Október 7-én, Rózsafüzér Királynője napján, a rádióban szolgálatot végző rózsafüzér csoportokat várjuk, szintén a bazilikába az esti szentmisére, előtte 6 órától pedig közös imádságra. Október 18-án ünnepi szentmisével és gálaműsorral emlékezünk meg az elmúlt 15 esztendőről. A bazilikában este fél héttől Érsek Úr fogja a szentmisét bemutatni, amelyre mindenkit szeretettel várunk. Egyház és társadalom címmel pedig szakmai konferenciát rendezünk október 27-én az egri Líceumban.

D. Zs.

A facebookon is keresse, kedvelje a Kulcs Magazint, hogy elsőként értesüljön a híreinkről!

Vissza