HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

Karácsonyi kalóriabomba

2007. december 12. (szerda) 18:25
 
Karácsonykor, a nagy családi összejöveteleken többet eszünk mint általában, ez erőteljesen megviseli a szervezetünket. Pedig Dr. Orosz Péter belgyógyász főorvos szerint a mértékletesség mindig, mindenkinek ajánlott lenne.

 

A hatástalanítás kulcsa a mértékletesség

[390_1_t.jpg] merleg.jpg

Az ünnepek idején gyakran fogyasztunk zsíros és tejfölös ételeket, de jellemző a töltött káposzta és a krémes desszert is. Ezek az ételek elsősorban epepanaszokat okoznak, hasnyálmirigy-gyulladást váltanak ki, és ebből számtalan szövődmény származhat. Vannak, akik az emésztést elősegítő gyógyszerektől várnak segítséget. Dr. Orosz Péter azonban azt ajánlja, ne a gyógyszerekre támaszkodjunk, hanem inkább tartsuk be a normál étkezés szabályait. Különösen vonatkozik ez azokra, akik valamilyen emésztőszervi betegségben szenvednek. Nagyon sok ember küszködik cukorbetegséggel, amelynek kezeléséhez a megszabott diétát be kell tartani. Vagyis az ő esetükben az ünnepnap sem lehet kivétel. Egy-egy kiadós étkezés után hasznos a mozgás, hiszen ez elősegíti, hogy felhasználjuk a táplálékokból a szervezetünkbe kerülő energiát. Ellenkező esetben mindez lerakódik zsír formájában, ami hízáshoz vezet. Az alkohol sincs jótékony hatással a szervezetre, különösen veszélyes a tömény ital, sör kombinációja. Az alkohol túlzott fogyasztása az egyébként egészséges embereknél is kiválthat heveny májgyulladást, vagy heveny hasnyálmirigy-gyulladást. Aki rendszeresen fogyaszt napi 50 gramm alkoholt, annak belátható időn belül tartós károsodással kell számolnia. Természetesen az ünnepek alatt kis mennyiségben elfogyasztott alkohol, egy pohár bor, vagy egy pohár sör az egészséges embereknek nem válik kárára. A máj- és hasnyálmirigy-betegségben szenvedőknél azonban, már a kevéske alkohol is szövődményt okozhat. Így tehát az ünnepek alatt mind az evés, mind az ivás tekintetében maradjunk mértékletesek.

(dávid)

Tippek másnaposság ellen

• Tévedés a „kutyaharapást szőrével” módszer.
• A rosszullétet enyhíthetjük, ha sok vizet vagy gyümölcslevet iszunk.
• Ébredés után jó hatású a frissítő fürdő, javítja a keringést.
• A friss levegőn tett séta segíti a szervezet oxigénfelvételét.
• Együnk pár falat ételt is.
• Semmiképpen ne igyunk kávét, és ne menjünk szaunázni.

Tudta-e….?

Az elfogyasztott alkohol normál körülmények között 15-90 perc alatt szívódik fel, az éhgyomorra fogyasztott alkohol ennél gyorsabban jut el a vérrel a szövetekbe.
A töményebb italok irritálják a gyomor nyálkahártyáját, és lassítják a felszívódás ütemét, éppen ezért a 20-30 százalék alkoholtartalmú italok szívódnak fel a leghamarabb. Ha szénsavas itallal együtt kerül az alkohol a szervezetbe, abban az esetben gyorsabban szívódik fel. A nők szervezete lassabban bontja le az alkoholt, mint a férfi aké.

Hogyan ússzuk meg plusz kilók nélkül a karácsonyt?

Már a nyersanyagválasztásnál legyünk körültekintőek. Az ételek készítéséhez válasszunk soványabb húsokat, a zsírszegény tejtermékeket, a gabonatermékek
közül a teljes őrlésű lisztből készülteket. Lényeges, hogy csupán az ünnep miatt nem kell nagyobb adagokat fogyasztani, sőt, ha több fogásból áll a menü, akkor megszokottnál inkább kevesebbet ajánlott a tányérra szedni. Étkezés közben figyeljünk arra, hogy lassan együnk, és nem kell pukkadásig teleenni magunkat. Ha ünnepek után mégis úgy érezzük, hogy túlettük magunkat, tartsunk gyümölcsnapot.

 

Vissza