HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

KIND-es segítség a jobb hallásért

2013. április 11. (csütörtök) 11:53
 
Ha a hallószerv valamelyik részének működése zavart szenved és a hangfeldolgozás hibás, vagy nem működik, kialakul a halláskárosodás.

Ha a hangvezető rendszerben van a hiba, akkor a vezetéses halláscsökkenés, ha a hallás-receptortól az agykéregig van a károsodás, az idegi halláscsökkenés a következmény. Lehet a kettőnek kombinációjaként úgynevezett kevert típusú csökkenés. A vezetéses halláscsökkenés számos esetben gyógyítható fülsebészeti beavatkozással.

Ha a műtét valamiért nem vihető keresztül, vagy nem áll rendelkezésünkre gyógyszer és egyéb kezelés, akkor lesz szükség a hallókészülékre. Az idegi halláscsökkenéseknél viszont csaknem minden esetben a hallásjavító készülék az egyedüli segítség. A halláscsökkenések különböznek egymástól, mind eltérően értékelendő, és mindegyik más-más készülékkel javítható. Szerencsére a technika fejlődésével egyre jobb és modernebb készülékek állíthatók csatasorba. Érthető, hogy a lakosság 10-12 százalékát kitevő nagyothallóknak milyen nagy szükségük van az optimális hallókészülék ellátásra.  Ebben nyújt segítséget a KIND Halláscentrum, amely Magyarországon 19, Miskolcon 3 éve áll a hallássérültek szolgálatában.

Hallószerveink

Ahhoz, hogy a hallószerv működését megértsük, elevenítsünk fel néhány fizikai, illetve akusztikai fogalmat. A hang keletkezése: hang keletkezik, ha valamilyen rugalmas test –a hangforrás – rezeg. A beszéd: az emberi hang úgy keletkezik, hogy a tüdőben felhalmozott levegő kifelé áramlik a gégén és rezgésbe hozza a hangszalagokat, melyek elzárják a levegő útját. A légnyomás növelésével a hangszalagok szétnyílnak, majd a nyomás csökkenésekor rugalmasságuk következtében újra összezáródnak. A hallószerv: a hangot fizikai ingerekből a hallórendszer elektrofizikai ingerekké, majd ezen elektromos jeleket a megfelelő központokba vezetve érzetté alakítja. Az akusztikai inger a hallójáraton keresztül mozgásba hozza a dobhártyát, ami a levegőjével csaknem megegyező akusztikai tulajdonságai következtében szinte veszteség nélkül adja át a hangrezgéseket a belső fül folyadékrendszerének.

Nehézségek a közlekedésben

Mai rohanó világunkban a közlekedés és a vele kapcsolatos problémakör jelentős helyet foglal el. Mind a gyalogosok, mind pedig a járművel közlekedők számos nehézséggel szembesülnek közlekedés közben.  Ma már az igen erős zajban nehéz észlelni a közeledő járműveket. Nagyon nehéz megbecsülni a sebességüket, a távolságukat, és még nehezebb felfogni azok jelzéseit, egyszóval a lehetséges veszélyhelyzet felmérését. Ráadásként pedig még ott vannak a megkülönböztetett jelzéssel közlekedő járművek: a mentők, a tűzoltók és a rendőrség. Sajnos a legtöbb esetben ők azok, akik azt hiszik, hogy jól hallhatók és láthatók, hogy a használt jelzéseik mindenki számára elegendőek ahhoz, hogy megjelenésükkor az összes közlekedő pontosan tudja, hogy mi a dolga. Ez bizony egyáltalán nincs így! Amit nem árt tudni mindkét jármű utasainak: a gépkocsikban ülő jól halló vezető a sziréna hangját csak hozzávetőleg 60-70 méterről hallja meg. És abban a pillanatban még nem tudja, hogy milyen irányból szól. Amíg ez kiderül és a forgalom miatt hirtelen nem lehet megtorpanni, jelentősen lecsökken a reagáláshoz szükséges idő. Láthatjuk tehát, hogy a jó hallású embereknek sem egyszerű a közlekedésben való részvétel, képzeljük el hát, hogy mennyire sok gondjuk lehet a nagyothallóknak és a hallókészülék viselőknek. Figyeljünk, vigyázzunk rájuk!

Jobb hallás a KIND-del

A német KIND már 1994-től működik Magyarországon, és ma már tizenegy szaküzlettel állnak a vásárlók rendelkezésére. Miskolcon is német színvonalú hallásgondozást kínálnak. Az érdeklődőt tájékoztatják az általuk nyújtott szolgáltatásokról és a hallásjavítás szakaszairól. Ezután részletesen megbeszélik, hogy hallásproblémája milyen gondot okoz az életében. A legmodernebb eszközökkel végzik el a hallásvizsgálatot, melynek eredményét részletesen ismertetik, és személyre szabott, ideális megoldási javaslatot állítanak össze. Minden vásárló két hétig ingyenesen próbálhatja ki az általuk javasolt megoldást. A tesztelés után közösen kiértékelik a tapasztalatokat. Vásárlásra csak pozitív eredmény esetén kerül sor. Ekkor indul el a hallásgondozás, amely mindaddig tart, amíg valaki hallásjavító eszközöket használ. A KIND gondoskodik a rendszeres karbantartásokról, megoldja a felmerülő javításokat. Minden hallással kapcsolatos problémában segíteni tudnak.

Dávid Ildikó

Vissza