HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Kiss Tibor: „Legyenek büszkék a gyerekek”

2009. január 12. (hétfő) 10:57
 

Önök szerint a labdarúgás mögött melyik sportot űzik a legtöbben igazolt versenyzőként Miskolcon? Nem a kosárlabdát, a jégkorongot, vagy úszást, az atlétikát, hanem a judot.

[2_300] KissTibor2.jpg

[1_180] KissT.jpgA jól megszervezett hálózat motorja az MVSC, amely nem feledkezett meg a sport terén is hátrányos helyzetű Avasi városrészről sem. „Negyvenöt – ötven gyerek látogatja rendszeresen az edzéseinket”- jelentette ki büszkén Kiss Tibor, az avasi csoport edzője, ami érthető is, hiszen sok helyen az egész klubban alig vannak többen. „Természetesen nem lehet mindenki világbajnok, nem is ez a célunk. Elsősorban azt akarjuk elérni, hogy a gyerek mozogjon, megszokja a rendszeres életmódot, és embert neveljünk belőle. Miskolcon mintegy ötszáz gyerek judozik, a foci után mi vagyunk a legnagyobbak a városban” – magyarázta az edző, aki odafigyel a tanulmányi eredmények alakulására is. Nála nem lehet sumákolni, az iskolában a sportra hivatkozni, mint kibúvóra. „Havi rendszerességgel bekérjük az ellenőrzőket, odafigyelünk a tanulmányi előmenetelre is. A külföldi versenyekkel is motiválunk: ha jönni akarsz, akkor tanulj! Ennek köszönhető, hogy a gyerekek átlaga általában javul, miután hozzánk kerülnek” – vont mérleget a mester. Már ezért is megérné, de ezen túl még eredményesek is a tanítványok. Nem rég például Párizsban jártak egy nagy nemzetközi klubversenyen, amelyen tíz országból mintegy hatszázan álltak tatamira, köztük az MVSC sportolói. A húsztagú küldöttségből tizenheten valamilyen éremmel tértek haza. „Jó volt az edzésprogram, odatették magukat, így gyakran énekelhettük a magyar himnuszt, amit nagy ovációval fogadtak, hiszen a többi nemzeté felvételről szólt. Büszkék voltak a gyerekek!” – mesélte Kiss Tibor.

[3_300] JudoEdzes2.jpg

Szép, szép az utánpótlás eredmény, mondhatnánk, de igazából a felnőtt eredmények számítanak. A legtehetségesebbek előtt azonban nyitva az út, hogy élsportolóvá váljanak. A mester éppen saját lányát, Kiss Barbarát említette, aki 15 éves, de már második lett a magyar felnőtt bajnokságon, tagja az ifjúsági és junior válogatottnak, s a klubban több hasonlóan tehetséges fiatal is bontogatja szárnyait.

 

Vissza