HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Koncz Ferenc: „Nagy erőtartalék a család”

2008. január 15. (kedd) 17:04
 
Beszélgetés Koncz Ferenccel, a megyei közgyűlés alelnökével. Hétköznaponként először elviszi a három gyermekét és a keresztfiát az iskolába, s utána irány Miskolc, a megyeháza. S kezdődik a munkanap...

A megye vezetésének munkamegosztásában Koncz Ferenc többek között az oktatási területet felügyeli. Ez természetesen adódik abból, hogy a megyei közgyűlés alelnöke „civilben” matematika fizika szakos tanárember.

[424_3_t.jpg] KonczF.jpg

Koncz Ferenc 1990 óta tagja a Fidesznek, városában, a szerencsi közgyűlésben pártja frakciójának vezetője. Politikai hitvallásáról így beszél:

„Churchill álláspontja az volt, hogy ami Angliának jó, csak az lehet jó neki is. Számomra ez a mérce: ami Magyarországnak, a magyarságnak és szűkebb pátriámnak használ, csak az lehet jó nekem is”

 

» Ön szerencsi, nyilvánvalóan ez a szűkebb hazája. Pályakezdőként, fiatal közgazdász feleségével miért választotta éppen ezt a várost?

Tudatos döntés volt. Marasztaltak bennünket Budapesten, szolgálati lakást biztosítottak volna, s mindkettőnknek állást ajánlottak. De mi Szerencset választottuk. Vonzott bennünket ez a vidék, s egyből otthonossá tette a számunkra a várost az itt élők barátságossága, munkaszeretete, szóval itt megtaláltuk azt a gondolkodásmódot is, amit közös szülőfalunkban, Tornaszentjakabon gyermekként megszoktunk. A város nyílt szívvel befogadott bennünket, itt építettük fel az otthonukat, s ide született három gyermekünk is. Zsófi , a legidősebb, a helybéli gimnáziumban érettségi előtt áll, az 1996-ban született ikrek, Bence és Ferkó pedig általános iskolások.

» Aztán az idei tanévben az Ön unokaöcscsével újból „nőtt” a család.

Valóban, tőlünk jár gimnáziumba a húgom nagyobbik fia. Egyébként nem ritka az sem, hogy még népesebb gyereksereg vesz körül bennünket. Nyaralásainkra például a sajátjaink mellett még négy gyermeket viszünk magunkkal. Nagy erőtartalék a családi összetartás: jó, ha már fiatalon, illetve kicsi korban tudatosul bennük, hogy számíthatnak a családjukra, s hogy őrájuk is számíthat a családjuk.

» 1998 és 2006 között országgyűlési képviselő volt. Érvényesült ebben a munkájában is a gyermekközpontú, vagyis a jövőt szolgáló szemlélete?

Az országgyűlési képviselői munkám egyik – számomra nagyon kedves – eredménye éppen a diákoknak adható Bursa Hungarica ösztöndíj bevezetéséhez köthető. Az általam nagyon tisztelt, jó barátommal, az azóta sajnos már elhunyt Kiss Attila gimnáziumi igazgatóhelyettessel közösen, először a helyi, szerencsi ösztöndíjrendszert dolgoztuk ki. Ennek felhasználásával született meg 2001-ben, a Pokorni Zoltán vezetése alatt álló Oktatási Minisztériumban az a három pillérből (vagyis a helyi mellett megyei önkormányzati és állami finanszírozásból) álló rendszer, ami jelenleg is működik. Alelnökként első dolgom volt a megyei támogatási hányad megduplázása.

» S ha már a polgári kormány időszakánál tartunk. A hegyaljai szőlősgazdáktól hallottam: jócskán szerepet játszott az Ön lobbitevékenysége abban, hogy 2001-ben megnőtt a szőlő felvásárlási ára.

Az akkori eredmények ma is jóleső érzéssel töltenek el. Abban a választási ciklusban kezdték építeni a 37-es főutat is. Ha kormányon maradt volna a Fidesz, már 2006-ban Szerencsre ért volna a 2×2-sávos út, 2010-ben pedig Sátoraljaújhelyre is eljuthatnánk rajta.

» Manapság elég gyakran foglalkoznak országos lapok is Szerencscsel. Az épülő szalmaerőmű miatt.

Meggyőződésem, hogy Magyarországon húzóágazattá válhat, fejlődési lehetőséget nyújthat a környezetvédelmi iparág és szemlélet. Ez esetben alapfeltétel a harmónia a környezettel. Viszont ebből az is következik, hogy a Szerencs határába tervezett szalmaerőmű kapacitása túlméretezett. Kisebb méretben és más helyszínen kell azt felépíteni.

Motor és ló

[424_2_t.jpg] Etz.jpg

Mindkettő a természetben való intenzív létet és a szabadság élményét adja Koncz Ferencnek. Mondhatjuk azt is, hogy mindkettő fiatalkori szerelme. Koncz Ferenc és felesége, Tünde asszony annak idején a nászútjukon is egy 250-es ETZ-motorral járták be Bulgáriát. Ugyanez a motor új festést kapott, és műszakilag is megújult. Leginkább terepen, forgalomtól elzárt helyen nyúzzák a fiúkkal közösen. Azóta vettek sérülten egy másik motorkerékpárt is. Ezt Koncz Ferenc saját kezűleg hozta rendbe, s ha ritkán idejük engedi, ismét motoroznak a feleségével. A másik kitűnő kikapcsolódást a lovagolás jelenti. Néha, egy-egy hétvégén, mikor az időjárás és az otthoni munkák is lehetővé teszik, a jó barát, a tiszaladányi állatorvos, dr. Liszkay Ferenc lovain Zsófi lányával közösen járják a vidéket, s szívják magukba az erdő csendjét és tiszta levegőjét.

[424_1_300.jpg] KonczFerenc.jpg
Vissza