HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

(Mű)napozás-csak mértékkel!

2007. november 27. (kedd) 11:08
 
Sajnos rossz hírünk van azok számára, akik ilyenkor, a napfénytelenségben – a nyári barnaság elérése érdekében – hetente többször is szoláriumoznak.

Bizonyított tény, hogy a szoláriumnak több a káros, mint a jótékony hatása. Érdemes tehát számba venni a „műbarnaság” kockázatait.

Bár a szolárium károsító hatása a napsütéshez képest kisebb, de energiája jóval nagyobb, ezért nem árt az óvatosság. Dr. Szobeczki Zsolt, miskolci bőrgyógyász
helyteleníti, hogy a szoláriumstúdiókban csak a mesterséges napfürdőzés előnyeiről szólnak, megfeledkezve a hátrányokról. Pedig a barna bőr szerelmeseinek tudniuk kell, hogy a helytelen, vagy mértéktelen szoláriumhasználat súlyos bőrproblémákhoz vezethet. A gép főként ultraibolya „A” sugarakat bocsát ki, ez okozhatja a bőr korai öregedését, a bőrdaganatok kialakulását. Különösen veszélyes lehet a szolárium fénye akkor, ha a „műnapozás” idején valamilyen fényérzékenységet okozó gyógyszert szedünk. Az antibiotikumok, vérnyomás- és gyulladáscsökkentők között is találhatók olyanok, amelyek szedésekor hamar megéghet a bőr. Tehát szoláriumozás előtt érdemes kikérni az orvos véleményét, illetve a gyógyszert szedők feltétlenül olvassák el a dobozokban található betegtájékoztatót. A szolárium gépek energialeadási képessége különböző, az úgynevezett turbó jóval nagyobb mennyiségű energiát sugároz egységnyi idő alatt, vagyis jobban barnítja a bőrt. De ez azt is jelenti, hogy a túlzott használat könnyebben vezet bőrkárosodáshoz.

[356_1_300.jpg] Szolarium.jpg

Igaz ugyan, hogy a szolárium-szalonokban mindig fertőtlenítik két vendég között a fekvőfelületet, mégis előfordulhat, hogy a fertőtlenítő anyag a bőrre kerülve gyulladást okoz. Ezért ilyen szempontból az álló szolárium biztonságosabb, mint a fekvő.


Depresszió ellen?

Ha valaki gyógyító szándékkal akarja a fényt használni, kérjen orvosi segítséget. Vannak például a depressziónak olyan típusai, amelyeken jelentősen javít a fény, de az orvosok elsősorban nem a szolárium használatát ajánlják, hanem speciális, más jellegű fényterápiát. Akinek pedig pikkelysömöre, ekcémája vagy pigmenthiánya van, ne a szoláriumstúdiókat, hanem a bőrgyógyászatot keresse fel. Itt a gyógyulást orvosi felügyelet mellett, a megfelelő dózisban kapott, mellékhatások nélküli, speciális hullámhosszú ultraibolya lámpák segítségével érhetik el. Dr. Szobeczki Zsolt hangsúlyozta: ha valaki mégsem tud lemondani a mesterséges napfürdőzésről, akkor azt évente maximum 10-15 alkalommal tegye. Vagyis három-négy hétnél gyakrabban ne szoláriumozzunk, mert évtizedekkel később bőrdaganatok megjelenésére számíthatunk.


Nem ajánlott annak, akinek:

• túlságosan fehér vagy érzékeny a bőre (általában világos bőrű, szőke vagy vörös hajúak, akik nem, vagy nehezen barnulnak)
• nagyon sok anyajegye van
• olyan gyógyszert szed, amely a bőrt fényérzékennyé teszi
• gyermeket vár
• fiatalkorú


Praktikus tanácsok:

• Szoláriumhasználat előtt mindenképpen távolítsuk el a sminket!
• Távolítsuk el az ékszereket is, amelyek átmelegedés esetén megégethetik a bőrfelületet.
• Fokozatosan növeljük a szoláriumban töltött idő hosszát, így elkerülhető a leégés!
• Napfürdőzés után célszerű hidratáló krémet használni, amely megelőzi a bőr kiszáradását!
• Szoláriumozás alatt tartsuk csukva a szemünket, vagy viseljünk védőszemüveget, mert idő előtt keletkezhet szürke hályog!
• Csak azok használják, akiknek valóban engedélyezett, és ők is csak a megengedett ideig!

 

Vissza