HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Monokot örökre szívükbe zárják

2017. július 6. (csütörtök) 08:02
 
Monok nevének hallatán először szinte mindenkinek Kossuth Lajos jut eszébe, hiszen történelmünk egyik legnagyobb formátumú politikusa itt látta meg a napvilágot 1802. szeptember 19-én. A mai utazó számára persze sok más érdekességet is tartogat ez a gyönyörű fekvésű, kiváló klímájú település. Az itt élők büszkék múltjukra, és a jelen sikereire. BÁRTFAY EMESE polgármesterrel múltról, jelenről és a tervekről is beszélgettünk.

Monok több mint 1600 lelkes, Szerencstől 12 kilométerre északra, a történelmi Zemplén vármegyében, a szerencsi dombságban elterülő község. A település a Tokaj- hegyaljai Történelmi Borvidék és a Világörökség része, sétára csábító ódon kövekkel kirakott utcák, hívogató erdők, tisztavizű tó várja az ide látogatót. Ami az épített örökséget illeti, Monaky János 1570-1580 között reneszánsz várkastélyt épített a falu fölötti magaslatra. Ma ez már magánkézben van. Az Andrássy István által 1750 és 1770 között építtetett barokk stílusú kastélyban őrizték 1771-től I. Szent Orbán pápa teljes csontereklyéjét, ami világviszonylatban is egyedülálló. Az ereklye jelenleg a Sarlós Boldogasszony Római Katolikus templomban található.

[5_960] monok4.jpg

/Szent Orbán pápa teljes csontereklyéje/

MOZGALMAS HÉT ÉV

A falu kiemelt nevezetességeinek bemutatása, a rövid történelmi visszatekintő után a jelen feladataival, teendőivel folytatja a beszélgetést Bártfay Emese, aki 2010-ben lett Monok polgármestere. Kiderül, az eltelt hét év rendkívül mozgalmas volt, hiszen 20 év elmaradt beruházásainak és felújítási munkálatainak a megvalósítása vette kezdetét. A sok munkának köszönhetően jelentős változásokon ment át a település. Megtudjuk, a polgármesterasszony megválasztásakor azt a célt tűzte maga elé, hogy a Monokra látogató vendégeket egy rendezett és kulturált település képe fogadja.

[3_960] monok3.jpg/Szent Orbán körmenet/

Ennek tudatában a Kossuth és a Szent Orbán-sétány kialakításával megújult a település központja. Teljes felújításon esett át a Művelődési ház, amelyben 200 fős színházterem is helyet kapott. A renoválás részeként a ház alatt lévő 400 négyzetméteres pincerendszer is megújult, ami konferenciák lebonyolítására is tökéletes helyszín.

[7_960] kossuth_2.jpg

Pályázati forrásokból kibővítették Kossuth Lajos szülőházát, amely immár egy iskolabarát tárlattal várja az érdeklődőket. Felépült egy új egészségház is, amely magában foglalja az orvosi- és fogorvosi rendelőt, valamint a védőnői szolgálatot. Az új komplexum a lakosság egy régi és jogos vágyát elégítette ki. Az épülethez kapcsolódóan kialakítottak egy díszteret és egy új parkolót is. Sikeresen megtörtént az óvoda energetikai felújítása is, így már napelemek biztosítják az intézmény szükséges energiáját. Közel 100 millió forintból újult meg a Széchenyi István illetve a Bem József utca: az úttest teljesen új aszfalt burkolatot kapott.

[2_960] monok2.jpg

/Monok látkép/

MEGTARTÓ ERŐ

„Igyekszünk olyan feltételeket biztosítani az itt élőknek, hogy ne fontolgassák az elköltözést, sőt azon vagyunk, hogy a település régi, elhagyatott házaiba fi atal családok költözzenek be” – magyarázza Bártfay Emese. És, hogy ezek nem pusztán csak szavak, azt beruházások sora bizonyítja. A kisebbek számára egy játszótér és egy ovi focipálya áll rendelkezésre. A felnőtt lakosoknak egy műfüves pálya biztosítja a magas színvonalú sportolási lehetőséget. A település ifjú focistái pedig sikeresen vesznek részt a Bozsik Programban, továbbá ifi és felnőtt csapat is működik a településen. Az önkormányzat, mint a település fő munkáltatója próbál a közfoglalkoztatás keretein belül munkalehetőséget biztosítani a munkanélküliek számára. A közmunkaprogramok révén kialakítottak egy, a közétkeztetés ellátását szolgáló, konyhakerti növényeket termesztő kis gazdaságot. Szintén a közfoglalkoztatás által nyújtott lehetőségeknek köszönhetően sertés-, juh- és tyúktartás is folyik. A START közmunkaprogram keretében mederburkoló lapokat és térkő elemeket gyártottak, amelyek felhasználásával megoldódott a csapadékvíz elvezetése és a járdák felújítása.

[9_960] kastelyok2.jpg

PÁLYÁZNI, PÁLYÁZNI, PÁLYÁZNI

„Minden pályázati lehetőséget igyekszünk megragadni.  Jelenleg két nyertes pályázatunk van. Gondolván az idős lakosokra, egy Öregek Napközi Otthonának a felépítésébe kezdünk, és  megvalósulhat az önkormányzat épületének az energetikai felújítása” – mondja a polgármesterasszony.

Hozzáteszi: „Az elért sikerek arra ösztönöznek, hogy egy dinamikus és mindenben támogató testülettel a hátam mögött tovább dolgozzak településünk fejlődéséért. A legfőbb célunk az, hogy Monok egy olyan ékszerdobozzá váljon Tokaj-hegyalja kapujában, ahol a lakosok elmondhatják: jó itt élni, az ide látogatók pedig úgy távozzanak, hogy Monokot örökre a szívükbe zárják.”

KIEMELT RENDEZVÉNYEK

• Május 25-én minden évben Szent Orbán zarándoklatot tartanak

• Szeptember közepén kétnapos búcsú van Monokon, amelyre minden évben több ezer zarándok jön el a falu határában lévő Kálvária dombra.

[10_960] bab.jpg

• Immár ötödik éve rendezik meg a Monoki Babfesztivált, amely idén 3 napos lesz, július 7-e és 9-e között várja az érdeklődőket. A péntektől vasárnapig tartó program ideje alatt mindenki megtalálja majd az életkorának, illetve az ízlésének megfelelő elfoglaltságot.

Vissza