HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

Munkahelyi stressz

2013. július 16. (kedd) 14:20
 
A munkahelyi stressz jelenléte kihathat egész életünkre, és megoldása sem egyszerű. Ezért a stressz újhullámának is nevezik. A munkahelyi stresszt külön kell kezelni az általános stressztől, hiszen nehezebben kezelhető és nehezebben oldható meg.

A jelenség terjedésének oka legfőképp a minket sújtó társadalmi kényszer, az elénk állított elvárási rendszer teljesítésének állandó, ránk nehezedő nyomása. A munkából adódó stressz a férfiakat érinti gyakrabban, mely leginkább az egyenetlen férfi-nőivezető megoszlásnak köszönhető (a felelősségteljesebb pozíciókat többnyire férfiak töltik be.)

A munkahelyi stressz kialakulásának okai:

•    A gyarapodó elvégzendő feladatok, a rövidülő határidők, a hosszabbodó munkaidő és az egyre nagyobb létbizonytalanság. Ezek a tényezők mind-mind növelik a munkahelyi feszültséget.

•    Mindennek az alapja a túlképzettség. Miután mind a munkaadó, mind pedig a munkavállaló tökéletesen tisztában van azzal, hogy emberek százai állnak sorba munkát keresve, a dolgozók pótlása adott esetben igen egyszerű. Ez pedig megfeszített munkatempót és elvárás rendszert eredményez.

•    A valós munkaidő annyira kitolódott, hogy a legtöbb esetben bár fizikailag valóban elhagyjuk az irodát, szellemileg ott maradunk és egész egyszerűen haza visszük a problémáinkat. Sokszor még a hétvégéket is azzal töltjük, hogy behozzuk lemaradásunkat, vagy a felmerülő feladatokon agyalunk.

•    Viszont minden nap csak 24 órából áll, így a munkáért előbb-utóbb kénytelenek vagyunk lemondani bizonyos kedvtelésekről. Sokszor még a magánélet is teljesen háttérbe szorul.
Amíg évekkel ezelőtt a stresszt menedzser betegségként emlegették, ma már bebizonyosodott, hogy a hierarchia bármely szintjén dolgozót érintheti.

[1_960] esza-logo.jpg

A MIKOM Nonprofit Kft. eredményesen pályázott a TÁMOP - 6.1.2/11/1 „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok – lokális színterek” című pályázaton, melynek középpontjában a stresszkezelés áll, mely egészségfejlesztési programok keretében valósulnak meg.  

Vissza