HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Ónod, ahol a múltra alapozzák a jövőt

2017. február 6. (hétfő) 10:35
 
Félúton Miskolc és Tiszaújváros közt található az árpád-kori eredetű Ónod. A településnek nemcsak szép múltja, hanem jelene is van, a jövőn pedig gőzerővel dolgoznak. Erről beszélgettünk Tarnóczi József polgármesterrel.

– Ónod egykoron a váráról volt híres, de legalább ilyen ismert az országos állat- és kirakodó vásár. Tekintettel a nagy versenyre, mit tesznek a vásár fejlesztéséért?

– Az Ónodi Vásár tavaly ünnepelte a 620. évfordulóját. 1396-ban kelt oklevelében Zsigmond király Ónodnak mezővárosi és vásártartási jogot adományozott. Ónod ezzel az egyik legrégebbi vásártartási joggal rendelkező település az országban, hisz a mai napig minden hónap első csütörtökén Országos Állat- és Kirakodó Vásárt tartunk, sok ezres vásározó részvételével. A vásár a kora hajnali órákban kezdődik és az időjárástól függően 13-14 óráig tart. Örvendetes, hogy a vásárra látogatók létszáma évről évre növekszik, de ez nem csak lehetőséget jelent a település számára, hanem hatalmas felelősséggel is együtt jár. Az elmúlt években már több fejlesztés megvalósult a területen. Átadtunk két vizesblokkot, utakat, elárusító területeket sikerült leaszfaltozni.

[1_960] onodi-vasar.jpg

Sokat javult a vásártér infrastruktúrája, de a területet kinőttük, és alapvető változásokra van szükség, hogy megfeleljünk a kor kihívásainak. Ehhez a törekvésünkhöz kaptunk kormányzati segítséget. Kormányhatározat alapján a vásártér infrastrukturális- fejlesztésére decemberben 200 millió forint támogatást nyert Ónod. Az erről szóló iratot Tállai András parlamenti- és adóügyekért felelős államtitkár, miniszterhelyettes adta át Ónodon (képünkön). Ebből a támogatásból lehetőség nyílik területvásárlásra, a csapadékvíz-elvezetés kiépítésére, a sár- és pormentesítés megoldására. Szükséges további vizesblokk kialakítása, elárusító tér növelése, és talán az egyik legnagyobb kényelmetlenséget okozó probléma megoldása, a parkoló kapacitásának a növelése. Nagy munka áll előttünk, de alapvető célunk, hogy az Ónodi Vásár a megszerzett hírnevéhez méltó maradjon, kiszolgálja a XXI. századi igényeket, de ne veszítse el a hagyományos vásári hangulatát sem.

[2_960] onod-2.jpg

– A 2016-os év volt az uniós pályázatok indulóéve. Mit szeretnének fejleszteni ebben a finanszírozási ciklusban?

– Az elmúlt években már elkezdődött a közintézmények korszerűsítése. Megújult mindkét orvosi rendelőnk, a közösségi ház, sportöltöző, bővült az óvodánk és sikerült felújítani a tornatermét is. Hamarosan ovi-focipályával is bővül az intézmény. A megkezdett munkának közel sem vagyunk a végén. Több beadott pályázatunk van. Szeretnénk új bölcsődét, iskolai konyhát, étkezőt építeni. Az általános iskola felújítása, korszerűsítése is szükségessé vált. Vidékfejlesztési programban pályáztunk a kastély tetőcseréjére és a homlokzat felújítására. A Nemzeti Várprogram keretében az Ónodi Vár felújítása is várható. A tervek szerint 2017 végén, 2018 elején induló programmal valósulnak meg állagmegóvási, rekonstrukciós, illetve turisztikai fejlesztési munkálatok.

– Polgármesterként hogyan látja, miért jó Ónodon élni?

– Mint minden település, Ónod is növekedni, fejlődni akar. Számtalanszor bizonyította a múltban, és bizonyítja a jövőben, hogy él és élni akar! Jól megközelíthető, félúton Miskolc és Tiszaújváros között. Elérhető közelségben található számtalan munkalehetőséggel. A már megvalósult és tervezett fejlesztések célja egy családias hangulatú, élhető környezet kialakítása. De mindez semmit sem érne a településen élők közössége, civil szervezetei nélkül. Ónod valódi erejét ezek a közösségek adják. Számtalan program valósult meg segítségükkel. A sok kezdeményezés közül csak egyet kiemelve, a már hagyományos mézeskalács - kiállítás, ami méltán szerzett országos hírnevet magának. Az önkormányzat igyekszik lépést tartani a felmerülő igényekkel, megfelelő életkörülményeket biztosítani az itt élők számára.

– Közeleg a híres böllérfesztivál. Az idén mire számíthatnak a látogatók?

– Az idén február 11-én rendezzük a VII. Ónodi Böllérversenyt. Ez a fesztivál a hagyományos disznóvágásról és a kapcsolódó házi ételekről, úgymint hurka, kolbász, és a színes programokról szól. A hivatalos szúrás reggel hatkor kezdődik.

[4_960] boller-1.jpg

A színpadon egész nap változatos programok várják az érdeklődőket. Délelőtt hagyományőrző népdalkörök bemutatkozása, 11 órától Jolly&Suzy, szórakoztatja a vendégeket, majd jó ebédhez szól a nóta. A délután sztárfellépői Janicsák Veca, és Takács Nicolas lesznek. Lesz hurka, kolbász, toroskáposzta, tepertő és még sorolhatnám, a jóféle pálinkáról és forralt borról nem is szólva. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt Ónodra a VII. Böllérfesztiválra.

Vissza