HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Pilótából lett almatermelő

2013. április 21. (vasárnap) 14:24
 
Egy budapesti mezőgazdasági pilóta az ezredforduló táján úgy döntött, felhagy szakmájával, s egy szabolcsi tanyán, 5 hektárnyi területre almafákat telepített. A gyümölcsös területe évről-évre nőtt, az egykori pilóta ma 17 ezer bio gyümölcsfát nevel prosperáló ökológiai gazdaságában.

Sánta Ferenc Húsz órájában az Újfalusi Kossuth Termelőszövetkezet vezetőségi ülésén Csűrös János elvtárs szomorúságának adott hangot, mert bár a szövetkezet termésátlaga nőtt, megítélése szerint az még mindig elmarad a lehetőségektől. Erre Horváth párttitkár előadja, hogy az állami gazdaságban szakértők jelentek meg tapasztalatcserén, s tőlük hallotta, miszerint a vegyszeres termesztés mennyivel többet hozamoz. Ki is számolta gyorsan, hogy a termelőszövetkezetben a kukorica átlaghozama 12 mázsa volt, márpedig vegyszeres gyomirtással elérte volna a 18-at is. Csűrös elvtársék Hámori András biogazdaságában bizonyosan elégtelenre vizsgáztak volna ilyesfajta érveléssel. Itt, egy Tiszanagyfalu melletti tanyán folytat ökológia gazdálkodást mintegy tíz esztendeje a Budapestről elszármazott, egykoron mezőgazdasági pilótaként tevékenykedő férfi. Hámoriék virányosi gazdaságában a terméshozamnál fontosabb kérdések is vannak. A 17 hektár gyümölcsöst gondozó család tagjai büszkék arra, hogy minőségi magyar termékeket hoznak létre, ezt fontosabbnak tartják a mennyiségi szempontoknál.

[0_300] almás.JPGHámori András egyébként immáron három és fél évtizede kóstolt bele a magyar gazdák mindennapjaiba. Ekkor történt ugyanis, hogy a Nyíregyházi Főiskola gépész karán repülőgép vezetést tanuló budapesti fiút magával ragadta a vidék - no és persze egy vidéki lány-, szépsége. „A főiskolás évek alatt ismerkedtem meg a feleségemmel, s általa, illetve szülei által a gazdálkodással. Miután Tokajban szőlőtulajdonuk volt, Rakamazon pedig almásuk, bepillantást nyerhettem családi gazdaságukba. Éppenséggel volt időm besegíteni nekik, hiszen a szakmám meglehetősen idényjellegű”- mesél a kezdetekről Hámori András, majd így folytatja, „egy mezőgazdasági pilótának nyár végére, ősz elejére elfogy a munkája, hiszen akkor már nincsen szükség permetezésre. A szüreti szezon azonban éppen ekkor kezdődik, így elkélt a segítség.” A férfi egyébként csaknem 20 esztendőn át repült, majd 1996-ban úgy döntött, felhagy eredeti szakmájával. Miképp az egykori pilóta meséli, egyszeriben elege lett a vegyszerekből, s a mezőgazdasági permetezést hátrahagyva, száznyolcvan fokos fordulatot vett -immáron nem csak gépével a levegőben, hanem -, saját élete tekintetében is. Tette ezt úgy, hogy a felesége kárpótolásból visszaigényelt földterületére gyümölcsöst telepített, ami az első lépés volt saját biogazdasága megteremtéséhez. András feleségével, Irénnel karöltve itt, a Nyíri- Mezőségben elterülő szabolcsi tanyán kezdett önálló gazdálkodásba. Akkoriban még nem merült fel, hogy ökológiai gazdálkodást folytassanak. „Elsőként öt hektárnyi területen idared, majd rá egy évre ugyancsak 5 hektáron freedom alma termelésébe kezdtünk”- emlékszik vissza a gazda. „Ekkor még „hagyományos” gyümölcsökkel foglalkoztunk, a bio minősítésű almák termelését az ezredforduló táján kezdtük meg.”

Ma az észak-alföldi családi gazdálkodásban jól körülírható munkamegosztás folyik, az egykori pilóta főként a cég menedzselésével, valamint az értékesítéssel foglalkozik, s a tényleges gazdaszerepet fia, Árpád látja el. Hámori András tucatnyi általuk termelt almafajtát sorol; konvencionálisakat, és rezisztenseket, francia, cseh és amerikai nemesítéseket. Mint mondja „egy biogazdaságban a tekintetben korlátozottak a lehetőségek, hogy nem termelhetünk meg mindent, válogatás nélkül. Miután ellenőrzött gazdálkodást folytatunk, kizárólag hagyományos növényvédő szereket használhatunk, így aztán a betegségeknek különösen ellenálló almafajtákat érdemes termelnünk.” Beszélgetésünk során kitértünk arra is, mit jelent a hagyományos növényvédő szer. Miképp a férfi mondta; „azok a szerek, amelyek lemoshatók a termésről, és nem szívódnak fel, mint például a réz-és a kén. Nagyszüleink is ezeket használtak a kártevők ellen” A család 17 ezer gyümölcsfájának egyébként döntő többsége – mintegy 13 ezer-, alma, de megtalálható az alexander lucas, bosc cobak körte, a kántorjánosi, valamint az újfehértói meggy is. Az almafákon idared, jonatán, golden lee, golden reiders, osarkgold, vagy épp a jonagold vörös változata, a jonagored terem. Rezisztens fajtákból pedig freedom, liberté, florina, relinda, reanda, resi és topáz. Ám a bioalma gazdaságból nem pusztán zamatos almák kerülnek a fogyasztók asztalára, hanem azok palackba zárt változatai is. Hámori András szerint vitamintartalmukat tekintve ezek a gyümölcslevek épp olyan egészségesek, mint maga a gyümölcs, hiszen beltartalmi értéke a könnyű pasztőrözésnek köszönhetően megegyezik a friss almáéval. Nincs benne semmiféle tartósítószer, adalékanyag, sőt, vízzel sincs felhígítva. Ráadásul a 3, 5 valamint 10 literes kiszerelésben kapható 100 %-os gyümölcslevek egy új csomagolási technológiának köszönhetően -mely légmentes zárást biztosít-, felbontás után is sokáig fogyaszthatóak maradnak. Megtudtuk azt is, hogy ezt a technológiát a bio-gyümölcslevek piacán első ízben a Hámori család alkalmazta! Előnye abban rejlik, hogy több liter gyümölcslevet is érdemes „bedobozolni”, hiszen az nem romlik meg 2-3 nap alatt, mint a hagyományos csomagolású társaik. Ez pedig rendkívül gazdaságossá teszi a terméket! Mindezeknek köszönhetően a szabolcsi családi gazdaság almaleve méltán nyerte el pár évvel ezelőtt az „Év Bioterméke” díjat, s ezzel együtt a közönségdíjat is. Az András, Árpád, Irén és Andrea alkotta bio-gazdálkodásban a munka nem pusztán megélhetési forrást jelent, számukra a vegyszermentes termelés egyben életstílus, életfilozófia is. Nemcsak a termelési folyamatot, de saját fogyasztásukat is végigkíséri a környezettudatos életmód; a család tagjai különösen odafigyelnek arra, hogy ne terheljék feleslegesen a környezetet. Ezzel együtt jár a folyamatos önképzés és megmérettetés is; rendszeresen részt vesznek azon a nürnbergi kiállításon, amelyet az ökológiai gazdálkodók legjelentősebb európai szakmai vásáraként tartanak számon. Persze többnyire a dolgos hétköznapok jellemzik a családtagok életét. A minőségi magyar árut termelő Hámoriék maguk gondozzák földjeiket és gyümölcsöseiket. A virányosi gazdaság 17 ezer gyümölcsfájával van is munka bőven; a fák metszése, a gyümölcsös kaszálása, őrzése, majd a szüret. A családfő egyébiránt azt vallja, hogy „a megfelelő talaj-és klimatikus viszonyok Szabolcs- Szatmár- Bereg megye olyan értékei, amelyek nélkül nem születhetne meg a kiváló minőségű gyümölcs.” Ez így is van, de tegyük mindjárt hozzá, a gazdaságban tevékenykedők segítő kezei ugyancsak elengedhetetlenek. Hosszú tehát a teendők listája, míg a híres szabolcsi alma eljut a fogyasztókhoz. Mint megtudtuk, a gyümölcs értékesítését is családon belül oldják meg. Főként a családfő, olykor felesége, Irén járja a hazai nagyvárosok öko piacait, mert úgy vélik, a termelő és a vásárló személyes találkozása rendkívül fontos. Miképp mondják, így tudnak közvetlen információhoz jutni a termékeikről. „Sokat beszélgetünk a vásárlóinkkal, kíváncsiak vagyunk a véleményükre, hiszen ennek hasznát vesszük a termelés során”- állítja határozottan a férfi. „És természetesen az árak is kedvezőbbek így, hogy nem iktatunk be harmadik személyt az eladásba.” Az árképzés kapcsán a termelő frappánsan fogalmaz; mint mondja, „a piac egy interaktív terep, a termék valódi ára itt, az asztal két oldalán alakul ki.”  

A szépen fejlődő virányosi gazdaságban folyamatos az innováció úgy a termékek, mint a technológia tekintetében. Állami és uniós források segítségével, 2008-ban épült meg modern kisüzemük, ahol zárt rendszerben, korszerű eszközökkel folyik a gyümölcsfeldolgozás. „Ebben a 300 négyzetméteres üzemben található a 10 vagonos hűtőházunk, melyben csaknem 100 tonnányi alma tárolható, valamint itt kapott helyett a feldolgozóüzem”- sorolja büszkén a gazda. Kitértünk arra is, hogy a gyümölcstermesztés hazai fellegvárának tekinthető Szabolcs –Szatmár- Bereg megyében átlagos terméshozamnak a hektáronkénti 16 tonna tekinthető, ezt a számot azonban sok más mellett, külső tényezők is alakítják. Idén szomorú lenyomatot hagyott az időjárás a gyümölcsösökben, hiszen jelentős volt a fagykár. Az alma, körte, és meggytermés közel fele veszett oda az időjárás viszontagságai miatt, míg a sárgabaracktermésnek a száz százaléka. Ám a gazdálkodó házaspár és gyermekeik panaszkodás helyett inkább azon törik a fejüket, milyen újításokat tudnak végrehajtani a közeljövőben. Ígéretesnek tűnnek idei termékújdonságaik, a szőlő és alma házasításából nyert pikáns ízvilágú, mustra emlékeztető gyümölcslevük - amit egy balatonfelvidéki borásszal közösen kísérleteztek ki-, valamint cékla-és répalevük, melyeket Hámoriék szerint hamarosan megízlelhetnek az egészségtudatos fogyasztók. 

(M.H., K.I.) 

Vissza