HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Putnok visszakapta méltó rangját

2016. december 3. (szombat) 00:32
 
Az elmúlt években átalakult, megszépült Putnok. Tamás Barnabás polgármesterrel beszélgettünk eredményekről, tervekről.

– Visszanézve 2016-ra, sikerült az előre eltervezett feladatokat megvalósítani?

– Annak ellenére, hogy kisváros vagyunk, nagy dolgok történtek nálunk 2016-ban. A településünkön folyamatban lévő sportberuházások nagyságrendjét tekintve térségi szinten is kiemelkedőek. Gondolok itt a focisulinál és a tanuszodánál folyó építkezésekre, valamint a Várady Béla Sportközpont stadionjának felújítására – jelenleg közbeszerzés alatt áll –, melyek összességében közel 2 milliárdos beruházások. Folyamatosan kiemelkedő eredményeket érünk el a közfoglalkoztatási programokban is. A mezőgazdasági területen szarvasmarha-, sertés- és tojótyúktartással, továbbá konyhakert-, szántóföldi-, dísznövény- és gyümölcstermesztéssel foglalkozunk. A programokban 648 főt foglalkoztatunk, s további 240 főt vontunk be különböző, hiányszakmát oktató képzésekbe. Nálunk a közmunka nemcsak a közterületek tisztántartását jelenti, zömében olyan feladatellátás folyik, amellyel értéket teremtenek a városnak.

[1_960] IMG_2874.JPG

– Régi városvezetőként van rálátása a közelmúltra. Hogyan változott Putnok helyzete?

– A 2010-es országgyűlési választások komoly változásokat eredményeztek a magyar politikai életben, s ez időponttól jelentősen javult a társadalom – értem ezalatt Putnok települést is – közérzete. Putnok visszakapta a szocialista érában elvesztett méltó rangját, 2013-tól ismét járási székhely lettünk. Igen mozgalmas éveket tudhat maga mögött az önkormányzat. Jelenleg hitel nélkül működünk, nincs tartozásunk, s úgy tudjuk működtetni az intézményeinket, a várost, hogy a lakosságot nem terheljük különböző adók kivetésével. Az elmúlt 5 évben a város önkormányzata 1,6 milliárd forint értékben hajtott végre beruházásokat, sikeres projektekkel és kemény munkával most is jó évet zárunk.

– A következő évre milyen célokat fogalmaztak meg?

– Az önkormányzatok számára megnyílt pályázati lehetőségek további bizakodásra adnak okot. Jelenleg mintegy 30 elbírálásra váró pályázatunk van. Ez nemcsak számszerűségét tekintve, de összegében is igen jelentős – közel 4 milliárd forint. Biztos vagyok benne, hogy valamennyi pályázatunk nem ér célba, de egy 60–70 százalékos eredmény is kiemelkedő lenne városunk szempontjából.

Vissza