HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Sajó Attila: „Életedért szabadon szánj időt a szépre…”

2009. február 10. (kedd) 14:26
 

Sajó Attila, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus Észak-magyarországi koordinációs irodavezetője magas szintű kultúraszervező munkájáért a Magyar Kultúra Napja alkalmából „Megyénk Kultúrájáért” díjat kapott. Az elismerést újabb megtiszteltetés követte, nemrég a Magyar Népművelők Egyesülete Országos Elnöksége elnökének választották. Kultúrát szolgáló szerteágazó tevékenységét szinte lehetetlen felsorolni. Ő, mint mondja, arra a legbüszkébb, hogy elindította a megye egyik legrangosabb művészeti fesztiválját, a Borsodi Művészeti Fesztivált.

[1_300] Elismeres.jpg

„Ez a munkám tükrözi leginkább a szakmai és az emberi nyitottságomat, valamint az életszemléletemet, amire az egész pályámat feltettem: a kulturális esélyteremtés megvalósítását. Munkatársaimmal együtt kezdetektől fogva arra törekszem, hogy a legkisebb helyekre is eljussanak az igazán értékes, az egyedi, a szép, és a maradandó élményeket nyújtó alkotások. E törekvésem mögött pedig az a meggyőződés áll, hogy hiszek a kultúra embereket, közösségeket és térségeket formáló erejében. Ezért lényeges számomra, hogy a legszegényebb rétegek is hozzáférjenek az úgynevezett magas kultúrához, amire az embereknek a jelenlegi gazdasági válság miatt a jövőben még nagyobb szükségük lesz. Hiszen történelmünk során számtalanszor bebizonyosodott, hogy a társadalmi bajokból a tudás és a kultúra képes kivezetni az embereket.
Persze jogosan vetődik fel a kérdés, mit tekintek én értékesnek? Azt, ami megérinti az ember belső világát, amitől teljesebbé és boldogabbá válik az egyén élete. Ettől felelősségteljes ez a szakma, amit véleményem szerint csak úgy lehet jól végezni, ha az ember maga is a közösség részévé válik, hiszen csak így lehet az emberek igényeit megismerni. Ezt a pályát, ezt az életmódot szeretni kell, illetve ebbe szerelmesnek kell lenni. Másként nem lehet elviselni. S ha az emberen látják ezt a lelkesedést és elhivatottságot, akkor olyan társakat tud maga mellé állítani, akik hosszú távon képesek támogatni az elképzeléseit. Van egy kedvenc mondásom: Franco Zeffirelli: Napfivér, Holdnővér című filmjének hőse, Assisi Ferenc mondja ki: „Életedért szabadon szánj időt a szépre…”, azaz szabad embernek lenni és a szépnek az oltárán áldozni. Ennek a szellemében próbálok élni és dolgozni, s akkor vagyok igazán boldog, ha elégedett embereket látok magam körül.”

Balogh Csilla

Vissza