HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Sajókeresztúr: közösségépítő, családbarát település

2016. szeptember 23. (péntek) 10:53
 
Megteremteni Sajókeresztúr 21. századi fejlődésének minden fontos és nélkülözhetetlen feltételét: legyen szó hagyományőrzésről, tudatos hagyományteremtésről vagy a település beruházásairól, a korszerű infrastruktúráról, az itt élők lakókörnyezetének komfortossá tételéről.

Ez a cél határozza meg a Miskolc melletti, több mint ezerötszáz lakosú község vezetőjének munkáját. Kollár Miklós polgármesterrel eredményekről, tervekről beszélgettünk. Igazi családbarát település Sajókeresztúr, csendes, nyugodt, „jól felszerelt” lakóhely. Hogy mit értünk „jól felszereltségen”? Esetünkben azt, hogy – a gáz- és ivóvízhálózat mellé – az elmúlt években teljes egészében kiépítették a gravitációs szennyvízhálózatot, új burkolattal látták el és szélesítették a főutcát, emellett az itt élők ma már három új térrel – a Kossuth térrel, a Fő térrel és az aprócska Templom térrel – is büszkélkedhetnek. Átadták továbbá a kétszáz fő befogadására alkalmas művelődési házat, amihez egy korszerű könyvtár tartozik.

[3_960] sajokeresztur.jpgKollár Miklós polgármester

IDEÁLIS LAKÓKÖRNYEZET

Kollár Miklós még hozzáteszi, hogy pályázati forrásból szintén az elmúlt években újult meg a háziorvosi rendelőnek és védőnői szolgálatnak helyet adó egészségházuk. Akadálymentes lett és ügyfélbarát ügyintézést tesz lehetővé a polgármesteri hivatal épülete, amelynek energiaellátását napelemek biztosítják. Nem véletlenül használtuk Sajókeresztúr esetében a családbarát jelzőt, hiszen a kisgyermekes családok jól felszerelt bölcsődébe és óvodába írathatják be az apróságokat, az általános iskoláskorúak pedig magas színvonalú oktatást biztosító intézményben készülhetnek a továbbtanulásra. A Miskolc belvárosától mindössze 15 perces autózásra lévő község tehát ideális hely azok számára, akik nem szeretik a városi nyüzsgést, de igénylik a város kínálta kényelmet, a modern, minden igényt kielégítő lakókörnyezetet, a befogadó, egymást segítő közösséget – magyarázza a polgármesteri pozíciót tíz éve betöltő Kollár Miklós.

[2_960] sajo3.jpg

 A HAGYOMÁNY MEGTARTÓ ERŐ

A hagyományok ápolása, őrzése, tisztelete és a tudatos hagyományteremtés a mai Sajókeresztúr életének igen fontos része. Kollár Miklós ugyanis megtartó és összekovácsoló erőként tekint a helyi rendezvényekre, és a település kapcsolatrendszerének bővítésére. Megtudjuk, hogy Sajókeresztúr aktív tagja a Keresztúr Nevű Települések Szövetségének. „A szövetség tagjai az anyaországon kívül Erdélyben, a Vajdaságban, az Őrségben, Felvidéken és Kárpátalján találhatóak szám szerint 47 település. Jövőre mi leszünk a házigazdái a „Keresztúr Nevű Települések XVIII. Nemzetközi Találkozójának” – meséli a polgármester. Hozzáteszi: „Ezeket a rendezvényeket már az őszinte barátság mozgatja, tartja össze, és örülünk, hogy mindenki nagy várakozással készül az újbóli találkozásra azóta, hogy 2012-ben először vállaltuk fel a 4 napos rendezvény szervezését. A  települések delegációi azóta is emlegetik a jól sikerült rendezvényt. Szívesen jönnek vissza hozzánk.” Sajókeresztúr kapcsolatépítésének másik kiemelkedő eseménye az idén nyáron megrendezett „Sajó vize összeköt” elnevezésű program, amelynek keretében bemutatkoztak az érintett községek művészeti csoportjai, főzőversenyen mérhették össze tudásukat a legjobb szakácsok, és a II. Pro Lecsó Piac bio kínálatából is vásárolhattak a résztvevők. Ezen a rendezvényen kötött Sajókeresztúr testvér települési szerződést – a tíz éve meglévő Vysla Slana (SK) mellett – Tiszakeresztúrral (UA). A jövőben a három országon átnyúló kapcsolat további lehetőségeket kínál a fejlesztési tervek megvalósítására.

[1_960] IMG_9302.JPGSajó folyó

ÚJ TERVEK, ÚJ IRÁNYOK

„Tizenkét beadott pályázatunk van" – vágja rá a lényeget a jövőt firtató kérdésünkre Kollár Miklós. „Szeretnénk a turisztika irányába is nyitni a települési összefogással megépülő kerékpárút megépítésével, és a Sajómenti vízitúrával, de emellett ipari park létesítésében is gondolkodunk, hiszen a munkahelyteremtés a jövőnket jelenti, továbbá az intézményi hálózat korszerűsítése és az energiatakarékosság a pályázatok fő vezérelve." 

AZ ŐSKORTÓL LAKOTT HELY   Sajókeresztúr az őskortól lakott hely, ahol a szőlőtermesztés és a kereskedelem a 13-14. században virágzott, míg a 17. században mezőváros rangra emelték a települést. A borkultúráról számos borospince árulkodik, amelyik közül leghíresebb a Rákóczi pince, amelyben állítólag egy ökrös szekér is meg tud fordulni. Örvendetesnek tartja a polgármester, hogy mostanában egyre több fiatal kapott ismét kedvet a szőlőtermesztéshez a falu határában.

 

(fotók: Kulcs Magazin)

Vissza