HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Tisztelik a múltat, tervezik a jövőt

2017. március 24. (péntek) 01:20
 
Igazi, összetartó település legyen Sajóecseg – többek között ezt a célt fogalmazta meg megválasztását követően INKLOVICS LÁSZLÓ, a település polgármestere, és a közel 1100 lakosú község jelmondata „A vidám és virágzó Sajóecsegért” lett. Ma már látszik, a következetes munka eredménye: céljaik megvalósítása jó úton halad.

Tisztelik a múltat, tesznek a jelenben és tervezik a jövőt. Ez jutott eszembe, amikor a település bemutatására készülve Sajóecseg honlapját böngésztem.

[4_960] 56os-emlek.jpg

Ha csak a tavalyi évet vesszük: emléktáblát avattak a Szovjetunióba hurcolt hadifoglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából, emlékművel tisztelegtek az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója előtt, a rendezvényen Demeter Zoltán (Fidesz) országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet 

[3_960] templom.jpg

A múlt előtti főhajtás mellett a települést összekovácsoló más programokban is gazdag volt a kínálat. A júniusi Mosolygó Fesztivál, például egy tanévzáró nyárindító vigasság a gyerekek számára, az adventi időszakban sokakat megmozgatott a „Díszítsük együtt Sajóecseget” című felhívás, amelynek célja a családi házak „ünneplőbe öltöztetése” volt. A családok számára az adventi gyertyagyújtás hozott megható, emlékezetes pillanatokat. Mindezeket látva az emberben egy összetartó, lakóhelyének hagyományaira adó közösség képe bontakozik ki.

[2_960] kondipark.jpg

SPORT, KULTÚRA, OKTATÁS

Inklovics László azt mondja, örül, hogy jól érzékelhető a közösség egybe kovácsolásának szándéka, hiszen ez fontos vállalása volt megválasztásakor. Mint ahogy az is, hogy új játszóteret építenek a gyerekeknek. Ezt, az EU-szabványnak megfelelő létesítményt, 2015 nyarán birtokba is vehették az apróságok, majd tavaly nyáron bővítették. A kivitelezés nagyobb részben önkormányzati forrásból valósult meg, de hozzájárult a közösség is, hiszen egy jótékonysági bálon az itt élők szívesen adakoztak a település gyarapodása érdekében. A polgármester büszkén sorolja, hogy a játszótér mellett időközben kialakítottak egy fitneszparkot, amely hat elemből áll, így létrejött egy olyan közösségi, szabadidős tér, amelyet több generációnak biztosít hasznos időtöltést. Emellett pályáztak egy sportpark létrehozására, ahol a sportolni vágyók saját testsúlyos edzéseket végezhetnek majd. Fontos sikerként említi a település első embere az egy évvel ezelőtt elindított néptánc oktatást, amelynek keretében az érdeklődők 10-15 fős csoportja sajátítja el a különböző tájegységek táncait.

[1_960] sajoe-02.jpg

BIZTONSÁG

A Miskolctól mintegy 10 perces autózással elérhető településen a munkanélküliség nem igazán jellemző, hiszen a megyeszékhely, Kazincbarcika és Sajóbábony cégei kiváló munkalehetőségeket kínálnak. Mivel a község csendes, nyugodt és biztonságos – ez utóbbiról térfigyelő kamerarendszer is gondoskodik – egyre többen választják lakóhelyül. „Alig van eladó ingatlan a faluban, és a lakosságszám növelése érdekében a terveink között szerepel egy új utca létrehozása, építési telkek kijelölésével” – mondja Inklovics László. Megtudjuk azt is: pályáznak egy mini bölcsőde kialakítására, hogy ezzel is segítsék a családokat. Az óvoda villámhárító rendszerét már felújították, sajnos azonban az óvodai konyha korszerűsítésére, valamint az útfelújításra benyújtott pályázatuk sikertelen volt, de ez nem szegte kedvüket, tovább pályáznak, és amit lehet, saját erőből oldanak meg. „Védőoltási programot indítottunk a betegségek megelőzése érdekében, hiszen a családok anyagi biztonsága szempontjából lényeges az egészség, a munkaképesség megőrzése” – magyarázza a polgármester. „A településen élők régi vágya teljesülhet annak a napokban aláírt megállapodásnak köszönhetően, amelyben az Unio Coop Zrt. egy 400 négyzetméteres élelmiszer- kereskedelmi egység építését vállalta 2018 végére” – osztja meg a jó hírt a polgármester.

[5_960] sajoe-03.jpg

SZÉP, RENDEZETT KÖRNYEZET

Ahhoz, hogy az itt élők igazán jól érezzék magukat, fontos a település szépítése, rendben tartása, a középületek karbantartása. A falu vezetője erre kiemelt figyelmet fordít. A közmunkaprogramnak köszönhetően közel húszan dolgoznak azért, hogy Sajóecseg tiszta, virágos, barátságos hely legyen. „A létszámhoz kapott támogatásból szerszámokat, gépeket vásároltunk, raktárt, műhelyt alakítottunk ki, hogy megfelelő eszközöket és körülményeket biztosítsunk a munkához. A Pro Cserehát Egyesület Pro Lecsó programjában elindítottuk a kertészkedést, a megtermelt vegyszermentes zöldségeket az óvodai konyhában használjuk fel” – magyarázza. Hozzáteszi: „Rengeteg a tervünk, és azt tapasztalom, hogy az itt élők értékelik az eddig elért eredményeket. Segítik, hogy – jelmondatunkhoz híven – Sajóecseg valóban vidám és virágzó település legyen.”

Vissza