HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Varga Mihály munkája: a felkészítés

2008. április 15. (kedd) 15:44
 

Arany emlékérem a megyei védelmi bizottság titkárának A „Védelmi Igazgatásért Emlékérem Arany Fokozata” elismerésben részesült a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Védelmi Iroda titkára, vezető főtanácsos, Varga Mihály. A mérnök-ezredes Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési minisztertől március 15-e alkalmából vette át a kitüntetést, amely kategóriájában az egyetlen volt ebben az esztendőben.

[1_t] VargaMihaly.jpg– Katonaember voltam, vagyok és maradok is, amíg az idő engedi – kezdte a bemutatkozást Varga Mihály a megyei önkormányzat egyik épületében található irodájában.
– A fegyelmet önmagamtól, és munkatársaimtól egyaránt szigorúan megkövetelem, ám ha az alkalom azt adja, az oldott hangulat sem az ellenségem. Mi a békében a háborúra készülünk, a háborúban pedig a békére – fogalmazta meg munkájának alapelvét riportalanyunk. A védelmi igazgatás bonyolult, összetett feladat. Nemcsak az esetleges háborús időszakban hárul rá a polgári lakosság védelmében múlhatatlanul fontos feladat, feladatok végrehajtása. Békében válság- és katasztrófahelyzetekben, így például árvíz-katasztrófa, erdőtűz, nukleáris, vagy vegyi jellegű baleset bekövetkezésekor szintén főszerepet kapnak. Pontosabban e katasztrófák következményeinek kivédésére, az emberek és a javak mentésére készítik fel együttműködő partnereiket, többek között a polgármestereket.
– A védelmi bizottságok elnökei mindig az adott terület polgármesterei, a mi régiónk esetében dr. Ódor Ferenc, a közgyűlés elnöke. Tőle minden segítséget megkapunk. – Az intézkedésekre a szakmai javaslatot mi tesszük meg, s ők azt a mérlegelés után a legtöbb esetben elfogadják. Legutóbb tavaly a hőségriadó miatt ült össze a megyei védelmi bizottság – halljuk beszélgetőpartnerünket. Varga Mihály a miskolci Petőfi laktanyában századparancsnokként teljesített csapatszolgálatot, majd helyőrségi híradóparancsnok lett, s dolgozott a Honvédelmi Minisztérium védelmi hivatalában. A megyei védelmi igazgatás szervezetébe 1997-ben került. A titkári – azaz a vezetői feladatokat – két esztendeje látja el.

U. J.

Vissza