HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANAJÁNLÓVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Közel a segítség

2016. november 17. (csütörtök) 14:22
 
A Széchenyi Programiroda Közel a segítség című országos konferenciasorozata csütörtökön Miskolcra ért. A Megyeháza Díszterme teljesen megtelt érdeklődő önkormányzati vezetőkkel, fejlesztési szakemberekkel.

A rendezvényen többek közt részt vett Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés alelnöke, Szeles András, encsi, Butta László tarcali polgármester, Novák Péter, rudabányai alpolgármester.

Demeter Zoltán, országgyűlési képviselő személyes hangú köszöntőjével kezdődött a konferencia. Megerősítette, hogy a cél a rendelkezésre álló források teljes lehívása, ennek érdekében szorgalmazta az együtt gondolkodást, a segítségnyújtást, amelyben pályázók partnere a Széchenyi Programiroda. „Borsod a hazám, itt van a házam, a családom” – erősítette meg a közösséghez tartozását a képviselő. Azon dolgoznak, hogy az itt élőknek javítsák a helyzetét. „Igen is van jövő” – szólt a pozitív üzenet Demeter Zoltántól.

[0_960] szechenyi1.jpg

Ezt követően Deé András, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. regionális igazgatója emlékeztetett rá, hogy legutóbb három éve volt hasonló nagy rendezvényük, amikor az előző fejlesztési ciklus pénzügyi zárása volt a fő téma. Most az új ciklusban új feladatoknak kell megfelelniük. Kiemelte, hogy az öt éves iroda példaértékű bizalmi kapcsolatot épített ki a pályázókkal. Megerősítette, hogy sok sikeres pályázatra van szükség a régióban. Mindent elkövetnek, hogy 100 százalékos legyen a forráslehívás.

Riz Gábor miniszteri biztos, országgyűlési képviselő a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei fejlesztések aktuális helyzetéről tartott előadást, amelyet országos, nemzetközi összevetéssel árnyalt. „Minden fillérnek megfelelő helyet meg kell találni”- utalt a koordinálás fontosságára. A források 60 százalékát erre kívánják felhasználni. Az egy főre jutó támogatások tekintetében Budapest mellett megyénk a legjobbak között van. Borsod-Abaúj-Zemplénben a legfrissebb adatok szerint eddig 31 milliárd forintot fizettek ki.  Miskolc gazdasága meglódult és ez az egész megyére kedvező hatással van.

[1_960] szechenyi2.jpg

Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programról tartott előadást. A TOP keretében mintegy 800 milliárd forint jut a megyéknek, ezen belül 93 milliárd Borsod-Abaúj-Zemplénnek. A 60 százalékát gazdaság, 40 százalékát infrastruktúra fejlesztésre fordítják. Az idén elérhető 77 milliárd forintos támogatási kerettel szemben 120 milliárd forintos igény jelent meg a pályázatokban, amelyet szeretnének hamarosan támogatási szerződésekkel is lefedni. A közútfejlesztés és a foglalkoztatási paktum terén már megszülettek a döntések. A közgyűlés elnöke összegzésként elmondta: „Borsod-Abaúj-Zemplén megye jól teljesített, van elképzelés.”

Ezt követően fejlesztési szakemberek előadásaival folytatódott a konferencia.

Vissza