HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANAJÁNLÓVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

A felzárkózásról egyeztettek

2019. január 24. (csütörtök) 17:04
 
A megyei gazdaságfejlesztési és foglalkoztatási paktum keretében mutatták be szerdán a Megyeházán tartott kerekasztal keretében az EFOP által finanszírozott megyei felzárkózás-politikai projektet.

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében emlékeztetett, hogy „az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) a humán tőke növelésével és a társadalmi környezet javításával járul hozzá a célok eléréséhez. A fejlesztések mindegyikén célcsoportjába tartoznak a hátrányos helyzetű emberek, vagyis: a gyermekek, a nők, az idősek, a romák, a mélyszegénységben élők és romák.” Kiemelte a felzárkózást segítő szervezetek tevékenységének az összehangolását, a jó példák bemutatásának a fontosságát.

 Dr. Kovács János, megyei főjegyző bemutatta a 2015-21 közti időszakban futó megyei paktumot, amely megvalósítására 2,3 milliárd forint TOP-os forrás áll a rendelkezésre. Mint elmondta az időarányos teljesítés jól alakul. Ezt követően szólt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei felzárkózáspolitikai együttműködések támogatása a helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódóan című, 2017-21 közötti futamidőjű 74 millió forintos támogatást elnyert EFOP programról. Kiemelte a szolgáltatási térkép (regiszter) és a megyei esélyteremtő paktum létrehozásának fontosságát.

[0_960] felzarkoz.jpg

A kerekasztal tanácskozáson részt vett a borsodi származású Farkas Félix, a roma kisebbségi országgyűlési szószólója is. Köszöntőjében emlékeztetett, hogy a megyei paktum is hozzá járult a az új munkahelyek létrejöttéhez, az életminőség javulásához. Az alkalmat megragadva megköszönte az eddig végzett munkát.

A rendezvényen részt vett és az EFOP megyei fejlesztési koncepciójáról tartott előadást Sztojka Attila, az EMMI főosztályvezetője. Elmondta, hogy szeretnék elérni azokat a hátrányos helyzetű rétegeket is, amelyeket eddig nem ért el az állami ellátórendszer. Jelenleg 23 program segíti a felzárkózást a megyében. A fő problémát a szakképzetlen munkanélküliek okozzák. Példaértékűnek tartotta Török Dezső, megyei közgyűlés elnökének, valamint a megyének a hozzáállását, mely szerint a gazdasági fejlődés felzárkózási fejlődés nélkül nem működhet. Felhívta a figyelmet, hogy az elkövetkezendő időszak kiemelt feladata a társadalmi különbségek kiegyenlítésnek tevékenységei.

Ezt követően a kerekasztal keretében több konkrét projektet is bemutattak.

 

Vissza