HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANAJÁNLÓVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Húsz évet érhet az áfacsalás

2019. február 1. (péntek) 12:03
 
Akár húsz évet is kaphatnak annak a nógrádi bűnszervezetnek a tagjai, akik betonacéllal kereskedve okoztak több mint négyszázmilliós kárt a költségvetésnek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vádemelési javaslattal adta át az ügyet a Fővárosi Főügyészségnek.

Az elkövetők az Európai Unió területéről szerezték be a betonacélt, ami egy magyar cégekből álló számlázási láncolaton keresztül egy szintén az érdekeltségi körükbe tartozó Pest megyei építőipari vállalkozásnál landolt. Nem elég, hogy a cégláncolatban elcsalták az áfát, de a fiktív számlás vásárlások után visszaigényelték a forgalmi adót, összességében négyszáztíz millió forint kárt okozva a költségvetésnek.

A NAV pénzügyi nyomozói a költségvetésicsalás-sorozat megszakítására egyszerre huszonhárom helyszínen tartottak házkutatást, tanúkat hallgattak ki, öt gyanúsítottat vettek őrizetbe. Az akcióban lefoglalt autók, készpénz és bankszámlák értéke meghaladta a százmillió forintot.

A pénzügyi nyomozók az ügyben összesen tizenöt embert gyanúsítanak költségvetési csalással és közokirat-hamisítással, a nyomozás iratait vádemelési javaslattal továbbították a Fővárosi Főügyészségnek. A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt akár húsz évig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

Vissza