HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Egy kis megyetörténet (32. rész) – A Megyeháza

2021. február 23. (kedd) 15:21
 

Miskolc belvárosának egyik ikonikus épülete a Megyeháza. Klasszicista stílusú, patinás tömbje ad otthont a megyei önkormányzatnak és a megyei kormányhivatal egy részének. Jó hír a lokálpatriótáknak, hogy megkezdődött a díszterem felújítása, amely elkészülte után eredeti, Trianon előtti szépségében fog ragyogni.

Az épület története a XVIII. század elejére nyúlik vissza. Az 1723-as pozsonyi Országgyűlés rendelte el a megyeházák építését Magyarországon. Ennek érdekében Borsod vármegye 1724-ben vásárolt telket Miskolcon. A munkálatokat 1725-ben kezdték, s 1727-re be is fejezték. Az épület azonban a század végére használhatatlanná vált, ezért a megye vezetése mindent elkövetett egy új székház építésének engedélyeztetéséért.

A  Losonczy József által készített terveket végül 1811-ben hagyták jóvá. Az eseményekben bővelkedő építkezés három évtizedig tartott. A falak már álltak 1826-ban, készen volt a tető is, s ezzel egy időben haladt a belső terek kialakítása. A felmerült problémák megoldásához Hild József, a korszak leghíresebb magyar építésze adott tanácsokat.  

Az 1843-as  tűzvész idején az épület komoly károkat szenvedett. A nagyterem tetőzete beomlott így a soron következő közgyűlést is csak az előcsarnokban tudták megtartani. Az ezt követő átépítés során jött létre a ma is látható klasszicista homlokzat. Az átalakítások folytatódtak a XX. század elején is, 1941-42-ben épült fel a Rozmaring-köz felé néző épületszárny. A máig utolsó építészeti egységnek számító, Szemere-kert felé néző négyemeletes, modern irodaházi szárny 1968-ban készült el.

A Díszterem festményei a Benczur Iskola művészének, Raksányi Dezsőnek az alkotásai. A festményeket 1912-ben ragasztották fel a mennyezetre. Az egyik tanácskozó termet a világhírű Szász Endre porcelánképei díszítik, amelyet ennek tiszteletére Szász-teremnek neveztek el.  

Az elmúlt néhány évben megújult az irodaház szárny külseje, részben újra festették a régi épületet is, restaurálták a főkaput. Belső felújítások, festés, járólapozás is történt. A Megyeháza udvara új burkolatot kapott. Az elmúlt évben avatták fel az emlékkertben Ekker Róbert szobrász által készített Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Nemzeti Összetartozás Emlékművét.  

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megújul a patinás Díszterem. A munkálatok már javában zajlanak, a festés mellett a világítási rendszert is felújítják. Az átadás után eredeti pompájában ragyog majd a terem. Remélhetően hamarosan véget ér a pandémia, és Megyeháza – valamint a megújult Díszterem – ismét otthont adhat megannyi rendezvénynek.

(Csontos László)   

Vissza