HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Egy kis megyetörténet (51. rész) – A kassaiból lett miskolci polgár

2021. június 18. (péntek) 12:33
 

Dr. Grosschmid Géza, híres felvidéki zipser família sarja, tősgyökeres kassai polgár, jogász, kisebbségvédő és nem utolsó sorban Márai Sándor író és Radványi Géza filmrendező édesapja, aki élete végén áttelepült Miskolcra.

A híres kassai polgár egykori lakóházán, Miskolc belvárosában, a Városház tér 4. szám falán tábla emlékeztet a jogászra és akinek életútja hűen tükrözi a magyarság Trianont követő megpróbáltatásait, s egyben a nemzeti összetartozásra is felhívja a figyelmet.

Az egyetemi tanulmányait leszámítva el nem hagyta volna huzamosabb időre városát. Itt volt ügyvéd, majd jogtanácsos, harminc éven át a városi képviselő testület megbecsült tagja. Abaúj-Torna vármegye, valamint Kassa szabad királyi város tiszteletbeli főügyésze, a Kassai Ügyvédi Kamara elnöke. A Kassai Jogakadémián a magánjog tanára, valamint a jogtudományi államvizsgáló bizottság tagja volt.  Ebbe a karrierbe robbant bele Trianon…

Dr. Grosschmid Géza úgy érezte, hogy a polgárnak nem csak családjával, városával, hanem nemzetével szemben is kötelezettségei vannak.  Felvállalta a kisebbségi magyarság képviseletét és az Országos Magyar Keresztényszocialista Párt színeiben beválasztották az első Csehszlovák Köztársaság szenátusába. A párt elnöke  – Esterházy János, a későbbi mártír – mellett  a felvidéki magyarság egyik vezéralakjává vált. Fáklya a sötétségben, mint egy generációval később fiai.

gross2.jpeg

Dr. Grosschmid Géza 1932-ben pontosan nem ismert, de sejtett okokból áttelepült Magyarországra. Az igazságügyi miniszter 1933-ban Miskolcra nevezte ki királyi közjegyzőnek. Ebben a házban élt családjával és itt dolgozott. Rohamosan romlott egészsége, 1934. szeptember 12-én Miskolcon hunyt el.

„Utolsó napokban a városról is beszélt, ahol leélte életét, s ahonnan végül el kellett mennie idegenbe. Ezt a válást nem bírta el. Talán e változásba halt bele; teste küzdött volna még a kórral, de szíve föladta az élet becsvágyát, nem vonzotta többé semmi.” – emlékezett édesapja halálára Márai Sándor az Egy polgár vallomásai című művében.

Oly sok felvidéki menekülthöz hasonlóan befogadta Dr. Grosschmid Gézát Miskolc városa és Borsod vármegye. Megtiszteltetés volt, hogy köztünk élt. Emlékét tábla őrzi Miskolc belvárosában, amely a híres jogász mellett arra a több száz miskolcivá vált családra is emlékeztet, akik Trianon, majd a Benes dekrétum miatt kényszerültek elhagyni szülőföldjüket és itt találtak új otthonra.

(Csontos László)  

Vissza