HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Egy kis megyetörténet (54. rész) – A Rakacai-tó

2021. július 12. (hétfő) 12:53
 

Hol van a Rakacai-tó (víztározó)? Nos. Szalonna és Meszes közt! Rakaca a tótól a 3. falu, mégis a nevét viseli, mivel a Belső-Cserehát vizeinek jó részét összegyűjtő Rakaca-patak felduzzasztásával hozták létre az 1960-as években. Mára kedvelt horgászhely és üdülő terület.

A Szemere és az országhatár közt eredő Rakaca-patak vízhozama szerény, de egyenletes, nagyobb víztömeg a tavaszi olvadás és a nyári záporok idején fut le rajta. Ipar hiányában, valamint a részben kisparcellás gazdálkodásnak köszönhetően kimondottan tiszta a vize.  Miközben a környéken nincs számottevő ipar, mégis  a szocialista iparosításhoz kapcsolódik a története, mivel az 50-es években látványosan növekedő sajómenti ipartelepek (a bódvasziráki vízművön keresztül) biztos vízellátása érdekében hozták létre, de árvízvédelmi célokat is szolgál. A hidrológiai, geológiai felmérések (1957) visszaigazolták az elképzeléseket és 1958-ban elkezdődtek a földmunkálatok.

A víztározó létesítése egykoron 50 millió forintba került, ami akkoriban nagy pénznek számított. Ez magába foglalta a 840 méter hosszú völgyzárógát felépítését, a szükséges földmunkákat, védművek kialakítását, valamint a Szalonna-Meszes országút, a villany és telefonkábelek áthelyezését a patakpartról a domboldalra. A tó kezelője az ÉRV Zrt., a területe mintegy 202 hektár, ebből 190 hektár a vízfelület. A tómeder feltöltése egy évig tartott és 1962-ben fejeződött be. Az átlagos mélysége 3 méter, a névleges tározókapacitása 5,5 millió m3, ami hazai viszonyok közt jelentős, a lillafüredi Hámori-tóé például 0,44 millió m3… A tó teljesen beleolvad a környező tájba, a déli oldalról erdő határolja, az északin gyep, a partja mentén jelentős méretű nádas alakult ki. Mesterséges voltára csak a gát utal, amely rekonstrukcióját 2015-ben végezték el. Egy 2018 decemberében indult projekt keretében pedig a következő év nyarán a mederkotrás során 31 ezer köbméter iszapot emeltek ki, majd ülepítettek az erre a célra kialakított kazettákban.

A ’70-es években halakat telepítettek a tóba. A pontytól a harcsáig jó pár halfaj él itt, a kiváló vízminőségre garancia a süllő állomány. A horgászást a helyi egyesület koordinálja. A rekordot eddig egy 68 kg-os busa tartja.  Idővel egy kisebb, csendes üdülőtelep is létrejött a füves oldalon. A tavon lehetőség van a csónakázásra. Pecásoknak és természetjáróknak tökéletes hely, de azoknak is ajánlom, akik csendre, nyugalomra vágynak.    

(Csontos László)

Vissza