HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA

Bálint nap és házasság hete az edelényi kastélyban

2024. február 12. (hétfő) 11:14
 

Porcelán, Ezüst, Arany és Gyémánt lakodalom. A legismertebb mérföldkövek egy házasságban. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy már az ötödik házassági évfordulónak is van neve. Azt viszont talán minden házas ember tudja, hogy minden együtt töltött nap, hónap és év sok befektetett munka, türelem, odaadás és szerelem megérdemelt boldog gyümölcse. A Házasság hetében az edelényi kastélyban is erre hívják fel a figyelmet.

Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzatának üzemeltetésében lévő Edelényi Kastélyszigeten a házasság hetében különleges programmal készülnek február 14-én, amely az angolszász kultúrában a szerelmesek nemzetközi napja, a katolikus naptár szerint pedig hamvazószerda.

Balint nap plakat_FB_jav.png

Az edelényi kastélyban február 14-én délután hat órától várják a házasságban érintetteket és a téma iránt érdeklődőket egyaránt. Különösen azokat a házaspárokat, akik ebben az évben ünneplik 5., vagyis Fa, 10. vagyis Rózsa, 15. azaz az Üveg, 20., vagyis Porcelán, 25. mint Ezüst, vagy a 30. más néven Gyöngy, a 35. vagyis Vászon, a 40. azaz Rubin, az 50. vagyis az Arany, a 60. azaz a Gyémánt, valamint a 65. Vas elnevezésű házassági évfordulójukat. A házaspárokért február 14-én, szerdán 18:00 órától a helyszínen együtt imádkoznak a történelmi egyházak képviselői, ünnepi műsort ad a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium Kórusa Herpainé Velkey Klára tanárnő vezényletével, Juhász László történész pedig Bálint napi népszokásokról tart előadást. A részvétel regisztrációhoz kötött.

A részvételi szándékot e-mailben, az edelenyikastely@hivatal.baz.hu címen, vagy telefonon a +36 (70) 521-0780 számon, legkésőbb február 12-ig várják a szervezők.

eskü.jpg

Házasság hete  

Akarod-e? Igen. Eldöntendő kérdés, és egy egyszerű válasz. Néhány másodperc, ami örökre megváltoztatja két ember életét. 1997-ben Richard és Maria Kane az Egyesült Királyságban elindított egy kezdeményezést, ami ráirányítja a figyelmet erre a néhány másodpercet követő életre: a házasságra, a házasság intézményére, fontosságára, mert ez egy olyan választott szövetség két ember között, amiről érdemes és kell is beszélni.

A Házasság hetéhez kapcsolódó rendezvénysorozatot minden évben februárban tartják. Ma már négy kontinens huszonegy országában ünneplik. Hazánkban 2008 óta rendeznek országos eseménysorozatot a keresztény egyházak és a civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével, többek között az Edelényi Kastélyszigeten is.

Vissza