HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Átadták a vármegye elismeréseit

2024. június 14. (péntek) 12:46
 

Idén június 13-án tartották Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye napját. Az ünnepi találkozó már a tízedik alkalom volt a sorban, ahol átadták a vármegyei elismeréseket. Idén sem volt ez másként. 

Idén is gazdára talált Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata Példakép Díja, az Értéktár Díj, a Vármegye Civil Közösségeiért Díj, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés Elnökének Elismerő Oklevele.

A díjazottakat és az ünneplő közösséget Bánné dr. Gál Boglárka, a vármegyei közgyűlés elnöke köszöntötte. Elmondta, hogy a vármegye napja az összetartozás méltó szimbóluma, és emellett arra is sarkal, hogy a múlt mellett közösen építsük a jövőt. Mint fogalmazott, ez a nap lehetőséget ad arra is, hogy megköszönjék a munkát mindazoknak az embereknek, akik szívüket, lelküket beleteszik saját környezetük fejlesztésébe. - „Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség.” Bizonyítottuk ezt a napokban. Azt gondolom, erősebbek vagyunk, erősebb csapatot alkotunk, mint eddig bármikor. Ez pedig felemelő érzés és nagy felelősség is. A szolgálat, amelyben megerősítettek minket, továbbra is munkát ad. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében bőséggel vannak feltáratlan értékek, és olyan lehetőségek, amelyek otthonosabbá teszik ezt a csodálatos megyét – mondta Bánné dr. Gál Boglárka.

20240613 Megyenap014.jpg

Az elnök emellett kiemelte, hogy a vármegye elképzelhetetlen azok nélkül, akik törődnek a környezetükkel, mert ők a jövőjükkel is törődnek. Azzal a jövővel, amelynek irányát a vármegye lakossága megrajzolta. – „Mi pedig örömmel és kitartó lendülettel töltjük meg tartalommal ezt a jövőt. Ehhez hívunk társakat, munkatársakat, akiknek ugyanúgy szívügyük a vármegye, akik ugyanúgy azon dolgoznak nap mint nap, hogy múltunkból és jelenünkből épüljön fel a jövőnk. Mert azt mindig tudnunk kell - és sosem szabad elfelednünk -, hogy közös múltunk tisztelete nélkül nem létezhet jelen, sem közös jövő – fogalmazott az elnök.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye napja ugyanis ahhoz a múlthoz kapcsolódik, ami 1703. július 16-án a történelemkönyvekbe íródott. Akkor, amikor II. Rákóczi Ferenc zászlót bontott, és kezdetét vette a szabadságharc. E több mint háromszáz évvel ezelőtt történt esemény ezer szállal kötődik Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéhez. Erre, valamint a fejedelem előtti tisztelet jeleként tartják meg minden évben a vármegyenapot.

20240613 Megyenap015.jpg

Bánné dr. Gál Boglárka hozzátette, a vármegyenapon átadott díjakkal azt a tevékenységet ismerik el, amellyel a díjazottak helyben alakítják az emberek életét, de az egész vármegyére, sőt, sokszor azon túl is érezhető hatással vannak. Ilyen elismerő díj az ünnepségen átadott Példakép Díj, a Vármegyei Értéktár Díj, a Vármegye Civil Közösségeiért Díj és a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés Elnökének Elismerő Oklevele.

20240613 Megyenap057.jpg

Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye 2024-es díjazottjai: Példakép Díj: Tóth Anna Civil Közösségeiért Díj: Sajókazai Őszikék Nyugdíjas Egyesület X. Kincseink Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Értékdíj: - agrár és élelmiszer szakterületi kategória: Trizsi Ízek kézműves lekvárok, szörpök és desszertek, valamaint az abaúji lábatlan tyúk gasztronómiai külölegesség. - kulturális örökség szakterületi kategória: Cigándi Szőttes és a Bodrogközi Múzeumporta ipari és műszaki megoldások szakterület kategóriában: a gönci Hordó. Elnöki elismerő oklevélben részesült: Erdélyi Andrásné Szemán Ágnes, Götli Józsefné Fejes Zsuzsanna.

Vissza