HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
egyház

Kereszténységünknek köszönhetjük, hogy itt lehetünk Európában

2024. július 12. (péntek) 07:42
 

MTI - Kereszténységünknek köszönhetjük, hogy itt lehetünk Európában, hogy kultúránk meggyökeresedett - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Hollóházán a megújult katolikus templom átadóján.

Soltész Miklós úgy fogalmazott: a felújított templom a kereszténység üzenete a világnak. "Emeljük fel a fejünket, és bármennyire is támadnak, legyünk büszkék a templom felújítására" - mondta az államtitkár. Soltész Miklós emlékeztetett rá, hogy a templom átadására Európa védőszentjének, a bencés rend alapítójának, Nursiai Szent Benedek ünnepén kerül sor. Szent Benedeket kezdi elfelejteni Európa nyugati fele - jegyezte meg.

mti_hollohaza_templom_02.jpgSoltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a megújult katolikus templom átadóján Hollóházán 2024. július 11-én. MTI/Vajda János

Példaként említette, hogy Németországban a fiatalok már nem járnak templomba, a kereszt tisztelete nem érdekli őket. Lengyelországban pedig Varsó polgármestere a közelmúltban kijelentette, hogy pap vagy lelkész közterületen nem mutathat be imát, nem szentelhet meg semmit - mondta el.
Magyarországon ezzel szemben sorra épülnek új templomok, megújulnak plébániák, közösségi házak - emelte ki. Az államtitkár köszönetét fejezte ki a hollóházi műemlék templom felújításában résztvevő tervezőknek, kivitelezőknek. Megjegyezte, hogy az 1967-ben épült templom egy csoda, mert a kommunizmus idején épült meg a korábban lerombolt templom helyett.

Borítókép: A megújult katolikus templom Hollóházán 2024. július 11-én. MTI/Vajda János

Vissza