HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
vendégségben

Harsány – A családbarát település

2017. február 25. (szombat) 08:28
 
Harsány község önkormányzata kiemelten fontos célnak tekinti a fiatal párok otthonteremtésének, a családoknak a támogatását, hiszen mindannyian olyan helyen szeretünk lakni, amely a leginkább megfelel igényeinknek, ahol a feltételek adottak egy teljes értékű élethez:

munkahely a megélhetéshez, szép, modern, biztonságos környezet gyermekeink felneveléséhez és széleskörű szolgáltatások. Harsány a térség egyik legdinamikusabban fejlődő települése, infrastruktúrája, közösségi terei, intézményei modernek, energetikailag megújultak, 21. századi színvonalúak.

A község vezetése az elmúlt években számos családokat támogató döntést hozott. A családbarát település program első lépéseként kedvezményes árú építési telkeket, valamint lakásvásárláshoz, és építkezéshez vissza nem térítendő anyagi támogatást kínál az önkormányzat. Ennek hatására az elmúlt években folyamatosan és nagymértékben nő a településen otthont teremtők száma, ez indokolta, hogy az önkormányzat tavaly két új utcát alakított ki.

[2_960] szg-2.jpg

MINŐSÉGI NEVELÉS

Ha elkészült az otthon és megszületett a család szeme fénye, várja a babák és a mamák kedvelt elfoglaltsága, a zenebölcsi vagy a babamasszázs foglalkozás. A település a tervek szerint a közeljövőben bölcsödével is bővül. A község gyönyörű, jól felszerelt, négycsoportos óvodájában – optimális csoportlétszámban – magas színvonalú nevelést kapnak a csöppségek. Az intézményben számtalan ingyenes foglakozás közül lehet választani. Ilyen a néptánc, a balett, a hittan, az angol nyelvoktatás, a foci, a judo, vagy a tavaly nagy sikerrel elindított lovas oktatás.

[1_960] szg-4.jpg

Az egészségmegőrzés jegyében az óvodások és az iskolások rendszeresen látogatják a Harsányi Sópincét, amely a természetes gyógyulás és egészségmegőrzés egyedülálló gyöngyszeme az országban. Az általános iskolában sikeresen folyik a helyi, természeti értékekre épülő Ökoiskola Program. Az önkormányzat ingyenes buszjárattal és bérletkedvezménnyel segíti a más településekről a nevelési intézményekbe szép számban bejáró közel 40 gyermeket. A falu vezetése nagy hangsúlyt fektet az egészséges étkeztetésre és az ellenőrzött, jó minőségű, lehetőleg vegyszermentes élelmiszer-alapanyagok használatára. Ennek alapját az önkormányzati konyhakerti növénytermesztés, illetve állattenyésztés adja meg. A község a zöldségfélék és a sertéshús előállítása terén 2011. óta önellátó. Harsány egy sikeres pályázatnak köszönhetően idén egy zöldség-előkészítő üzemmel és hűtőházzal bővül. Ez nagyban segítheti a helyi és környékbeli kertgazdaságok, illetve az egészséges, minőségi élelmiszertermelés kereteinek bővítését.

PIHENÉS, FELTÖLTŐDÉS

Az üde, zöld erdők és a hegyvidék közelsége friss, kristálytiszta levegőt és gyógyító csendet ajándékoz a településnek. A mára komoly turisztikai kínálattal rendelkező, megannyi szépséget, értéket, hagyományt őrző község számos olyan formáját kínálja az aktív pihenésnek, amely szellemileg és lelkileg is teljes feltöltődést ígér.

[3_960] szg-3.jpg

plüssmackó- gyűjtemény

A nemzetközi hírű horgásztavak, a kalandpark és az erdei túrák mellett modern sporttelep és aktív sportélet várja a mozgás szerelmeseit. Emellett a településen több országosan kiemelt turisztikai attrakció is található, a 40 tonna parajdi sóból létrehozott Harsányi Sópince, a Guinness rekordot jelentő, 14 ezer darabból álló plüssmackó- gyűjtemény, amely a legnagyobb az egész világon. Folytatható a sor az ország első székely termék mintaboltjával, a minden év augusztus második szombatján megrendezett, több mint 15 ezer vendéget csábító, Harsányi Szürkemarha Fesztivállal, valamint több helytörténeti gyűjteménnyel és állandó kiállítással. Tovább erősítheti a turisztikai kínálatot egy lovasturisztikai megállóhely kiépítése és a Bükkalján végighúzódó kerékpárút elkészülte.

[4_960] szg-5.jpgHarsányi Szürkemarha Fesztivál

VÁLLALKOZÁSBARÁT ÖNKORMÁNYZAT

A tudatos jövőépítés jegyében az önkormányzat vállalkozásbarát, befektetésre ösztönző gazdasági hátteret biztosít, és minden lehetőséget megteremt ahhoz, hogy újabb termelő egységek, munkahelyek létesüljenek Harsányban. Ennek jegyében az egykori tsz-iroda épületében innovációs központot hoznak létre, az önkormányzat és környékbeli cégek együttműködése révén megvalósult sikeres program eredményeként pedig nagymértékben – 70 százalékkal – lecsökkent a közfoglalkoztatásban lévők száma. Egy új módszer segítségével tömegesen sikerült a közfoglalkoztatottak integrálása az elsődleges munkaerőpiacra. Új szereplőként egy csökkent munkaképességűeket foglalkoztató cég is letelepült a községben, mely több környező településről is foglalkoztatja a munkavállalókat. Ezáltal a településen mindenkinek tudnak abban segíteni, hogy a képességének, helyzetének, egészségügyi állapotának megfelelő munkához juthasson.

Vissza