HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
vendégségben

Középpontban a szürkemarhák

2018. augusztus 11. (szombat) 16:50
 
Ha Harsány, akkor szürkemarha fesztivál. Ha esőisten nem is mosolygott a bükkaljai falura, de legalább enyhült egy kicsit a perzselő forróság és így a fesztiválozók sem sültek vörösre csak a nyársra húzott marhák. Az idei, immáron hatodik fesztiválra is jó pár ezren látogattak ki Harsányba.

A szokásos programokkal várták a rendezők a vendégeket: a gyerekek kedvence a szalmabála vár és az állatsimogató. Stílszerűen még egy kis bocit is kihoztak. A régi és modern mezőgazdasági gépek kiállítása már inkább a nagyobb gyerekeket érdekelte, a régi autók, amelyek közt egy klasszikus is volt, a híres Ford T modell egyik késői példánya viszont minden korosztályt érdekelt kicsitől nagyig.

[4_960] IMG_5544.JPG

A színpadon reggeltől folyamatos a műsor egész nap. A mesterségek, kereskedők utcájában a levendulás kispárnától a hűtőmágnesen át a házi mézig és erdélyi sajtig sok minden közül válogathatnak a vásárlók, mint egy vidéki vásárban (régen búcsún).

[0_960] DSCN8813.JPG

Tekintettel a rendezvény nevére nyugodtan mondhatjuk, hogy a nap fénypontja a "Szürkemarha életképek" című bemutató volt, természetesen a szürkemarhák és a pásztorok főszereplésével. "Kattogtak" is hevesen a fényképezőgépek. Sokan szefliztek a marhákkal - természetesen tisztes távolból. Jobb félni, mint megijedni, a városi polgár (manapság már egyre több falusi is) életében nem látott még olyan nagy jószágokat, mint a szürkemarha. Délceg termeténél csak méretes szarvai keltettek nagyobb elismerést.

[3_960] IMG_5362.JPG

Néhány sorstársuk azonban a nyárson, illetve a bográcsokban végezte. A főzőversenyre az idén is sok csapat nevezett, s amint tapasztaltuk jó hangulatban telt a főzés, ami nem is csoda, mert szépen fogyott a "védőital" is. A végeredmény színvonaláról a zsűri adott számot. A magunk részéről elmondhatom, hogy amit ettünk, az jobb volt, mint az egy évvel ezelőtti. Tehát már megérte kimenni.

[1_960] DSCN8730.JPG

[2_960] IMG_5738.jpg

Szabó Gergely polgármester és csapata az idén ismét  színvonalas rendezvényt hozott össze, amelyet személyesen megtekintett Nagy István , fővédnök, agrárminiszter és Tállai András, PM miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője is.

[5_960] IMG_5803.jpg

A fesztiválról készült fotóalbumjaink itt tekinthetők meg:

https://www.facebook.com/pg/kulcs.kozeletkulturacsalad/photos/?tab=album&album_id=2314983308730848

https://www.facebook.com/pg/kulcs.kozeletkulturacsalad/photos/?tab=album&album_id=2314998298729349

Vissza