HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
vendégségben

Május akkor Gömör Expo

2017. május 2. (kedd) 07:33
 
A XIX. Gömör Expo & Fesztivált az idén május 12. és 14. között rendezik meg Putnokon.

Ekkor tartják a hagyományos vadászati kiállítást, és számtalan koncert, közösségi program szórakoztatja majd a látogatókat. TAMÁS BARNABÁSsal, Putnok polgármesterével beszélgettünk Gömör legnagyobb rendezvényéről.

[6_960] 4-expo.JPG

Miközben Magyarországon az 1980-as, ’90-es években még oly’ népszerű vásárok nagy része már rég megszűnt, a Gömör Expo megújult, és minden évben sok ezer látogatót vonzó program. Tamás Barnabás a rendezvény sikerét a határ közelségével magyarázza, s mint mondja: a határ mind a két oldalán ugyanazok a problémák, amelyekre közösen keresik a válaszokat. A hagyományos kulturális együttműködést, a közös sportversenyeket követően eljutottak a gazdaságfejlesztésig. A légiessé vált határoknak köszönhetően együtt gondolkodnak, együttműködnek a gömöri gazdasági élet szereplői, a munkavállalók is szabadon mozoghatnak a térségben.

[5_960] 6-expo.JPG

Az expó keretében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen május 12- én gazdasági konferenciát rendeznek a kassai magyar főkonzulátus részvételével. A tanácskozás kitűnő lehetőséget biztosít Gömörország gazdasági szereplőinek a bemutatására, a határ két oldalán működő szervezetek, vállalkozások munkájának összehangolására. A nyitó nap délutánján a helyi oktatási intézmények, az itteni tehetségek kapnak lehetőséget a szereplésre, majd este a Kelemen Kabátban zenekar ad élő koncertet és fellép a Viharmadarak is. A második napon a hagyományos nemzetközi vadászati kiállítást megtiszteli jelenlétével a magyar és a szlovák vadászkamara elnöke. A hegyes-völgyes erdőségekben számtalan nagyvad él, a bérvadásztatás, a vadászati turizmus Gömör egyik erőssége.

[1_960] 7-expo.JPG

A kiállítás a laikus nézelődők számára is számos érdekességet kínál, a vadászoknak pedig lehetőséget az adottságok megismerésére. Amíg a szülők nézelődnek, szórakoznak, a gyerekek sem fognak unatkozni. A vidámparktól az óriás kígyós állatsimogatóig számos programmal várják őket a fesztivál teljes ideje alatt. A rendezvény fesztiváljellegéről pedig olyan ismert előadók gondoskodnak majd, mint a jó Laci betyár vagy a Compact Disco.

[7_960] 1-expo.JPG

Különböző érdekes bemutatók, mint például a fogathajtás színesítik tovább a programot. Tamás Barnabás felhívta a figyelmet a harmadik nap fő programjára, egy igazi hétvégi családi programra, a „bazi nagy gömöri disznótorosra”, amely lehetőséget ad a hagyományos helyi ízek megkóstolására. Az egész napos rendezvény kora reggel disznóöléssel kezdődik, bemutatják a hús feldolgozását. Lesz hurka- és kolbásztöltés, de természetesen a poharazgatás sem marad el. A nap megkoronázásának pedig – az Apostol együttes élő koncertjét követően – a disznótoros vacsora ígérkezik.

[4_960] 5-expo.JPG

A XIX. Gömör Expo három nap felejthetetlen szórakozást, élményt ígér a látogatóknak, akiket nemcsak Gömörből várnak, hanem a tágabb régióban – a határ mindkét oldalán – élőket is arra biztatnak, hogy látogassanak el Putnokra, ismerkedjenek meg a város értékeivel és vegyenek részt a rendezvényeken. A Gömör Expo részletes programját megtalálják a város honlapján (http://www.putnok.hu/images/stories/2017/plakat_expo.jpg).

(a fotók a tavalyi Expon készültek)

Vissza