HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Műtárgyakkal gazdagodott az Edelényi Kastély

2023. október 9. (hétfő) 13:27
 

Mária Magdolnát ábrázoló festménnyel, két francia generálist ábrázoló, valamint egy bibliai témájú rézmetszettel és két korabeli gyertyatartóval lett gazdagabb az Edelényi kastély H. Szathmáry-Király Hanna jóvoltából.

Az Edelényi Kastélyszigetre látogatott Szathmáry-Király Hanna, a Szathmáry-Király nemesi család borsodi ágának leszármazottja. Látogatásuk során többek között megnézték a Hanna asszony által a kastélynak adományozott, illetve most már ott kiállított és letétbe helyezett művészeti alkotásokat. Szathmáry-Király Hanna ugyan még Németországban él, de tervezi hazaköltözését. Azonban az ősi magyar nemesi család borsodi ágának képviselőjeként mindig fontosnak tartotta a szülőföldjéről hozott hagyományok ápolását, ahogy az itteni értékekhez való hozzájárulást is.

IMG_20230923_124910.jpg

Edelényi látogatása során értékmentő és értékteremtő tevékenységének köszönhetően gyarapodott adományaival az Edelényi Kastélysziget tárlata. Ezek között van két metszet, egyik a francia generális Louis-Francois de Boufflers-t (1644-1711), a másik Victor-Marie d’Estrées-t (1660-1737) Franciaország marsallját ábrázolja. Szintén a kastélynak ajándékozta a József és Putifárné című rézmetszetet, valamint egy ismeretlen művésztől származó, Mária Magdolnát ábrázoló festményt – ez utóbbi a kastély kápolnájában látható. Ezen kívül két, XIX. századi réz gyertyatartóval is gazdagodott a kastély, melyek remekül illeszkednek az enteriőrbe.

gyertyatarto.JPG

Szathmáry-Király Hanna látogatása során elmondta, személyes kötődése van a környékhez, hiszen nagyapja múcsonyi nagybirtokos volt. Ugyanakkor azért is választotta az Edelényi kastélyt ezeknek a művészeti tárgyaknak, mert fontos volt számára, hogy jó helyen legyenek és a nagyközönség is láthassa azokat. Bánné Dr. Gál Boglárka, a kastélyt fenntartó Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzatának nevében köszönetét fejezte ki Szathmáry-Király Hanna asszonynak és biztosította arról, hogy a kastély számára felajánlott és most már itt kiállított műalkotások jó helyre kerültek. Az utóbbi időben nagyon sokan keresik fel az Edelényi kastélyszigetet, így a nagyközönség is láthatja a felajánlott műalkotásokat, másrészt azok korban és stílusban is illeszkednek a kastélyhoz.

Jozsef_es_Putifar.JPG Maria_Magdolna.JPG
Louis-Francois de Boufflers.jpg Victor-Marie d’Estrées.jpg
Vissza