HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Idén is májuskosárkiállítás és -verseny Arnóton

2022. április 24. (vasárnap) 17:39
 

2022-ben negyedik alkalommal rendezték meg a Borsodi Májuskosár Kiállítás és Versenyt. Arnót a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktárba is felterjesztette a Borsodi Májuskosarat, amely 2017. január 31-e óta része a megyei értekgyűjteménynek.

Májusfa állításáról már a 15. században maradtak fenn emlékek. A májuskosarak átadása pedig mint népszokás hazánk teljes területén, sőt Európa nagy részén is ismert. Magyarországon május elsejéhez kötődik ez a szokás. Az udvarló fiú május elsejét megelőző este, az alkonyati órákban juttatta el májuskosarát választott párjának a lányos házhoz. A kosarat nem az udvarló fiú vitte, hanem az úgynevezett „kosárvivők”. A „kosárhozókat” pedig illett megvendégelni bőségesen étellel, itallal. 

„A közösség tesz élővé egy települést, ehhez pedig kohéziót formáló programokra is szükség van. Többek között ezért is becsüljük sokra hagyományainkat, amelyek összetartják közösségeinket, eggyé kovácsolják szűkebb-tágabb pátriánkat” – emelte ki Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke a versenyen.A kiállítás házigazdájaként dr. Üveges István polgármester nyitotta meg az eseményt, majd Oláh István rendezvénydekoratőr, a kiállítás ötletgazdája tartott előadást a májuskosár történetéről. A zsűrizés után a díjakat Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke adta át.

(Forrás: Boon, Fotó: Bánné dr. Gál Boglárka Facebook-oldala)

Vissza