HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
vendégségben

Nem kell Tihanyig menni! Nekünk is van levendulaföldünk

2022. április 14. (csütörtök) 15:24
 

Minden nyáron szemet gyönyörködtető lila színben pompázik Keresztétén a levendulaültetvény. Az elmúlt években a település és az illatos növény neve összeforrt. A csereháti faluban minden szüretkor fesztivált rendeznek az idelátogatóknak, hogy elmerülhessenek a levendula világában. A szervezők minden alkalommal egy eseménydús és felejthetetlen napot ígérnek a fesztiválozóknak.

Gyönyörű dombok és zöldellő völgyek között kanyarog az út a falucska felé. A kék égen a ragyogó napsütésben apró bárányfelhők úsznak a friss kora nyári fuvallattól lágyan ringó fűtenger felett, mint jóllakott juhnyáj, amikor déli pihenőhelye felé andalog. A táj szépségéhez nincs fogható. Azt szokták mondani, hogy a csend is idejár pihenni. A varázs az út végén sem ér véget, amikor a lilába öltözött dombok között feltűnik a mesefalu. Tornácos házak, gémeskút a falu közepén, az apró Iskolakápolna látványa, és a mindent átható levendula illat jelzi, hogy az utazó megérkezett Keresztétére.

A faluban negyvenkilencen laknak, de fesztiválkor sokan ellátogatnak Keresztétére, hogy részesei legyenek a levendulaszüretnek. A hamisítatlan helyi ételek (a helyi töltött káposzta és különféle vadételek) megkóstolásán túl, a fesztiválozók saját maguk is szedhetnek az illatos trópusi-, dísz-, fűszer-, és gyógynövényből. - Több százan, sokan határon túlról jönnek el a fesztiválra, melyet mindig a levendula virágzásakor tartunk, és nagy öröm számunkra, hogy évről-évre egyre többen látogatnak el hozzánk – mondta Nevelős Barna polgármester.   

A levendulának már az ókorban meghatározó szerepe volt a szépségápolásban, de egyes feljegyzések szerint az egyiptomiak is használták balzsamozáskor. Perzsiában és az ókori Görögországban úgy tartották, hogy a levendula a fürdővizek adalékanyagaként segít megtisztítani a testet és a lelket. Hazánkban manapság legismertebbek az angol és a francia levendulának elnevezett alfajok. A francia levendula (Lavandula angustifolia) a legértékesebb és legfinomabb aromájú, étkezési célra is ezt használják, színe az igazi levendulakék. Az angol levendulát (Lavandula intermedia) illatpárnákba is töltik, mert aromája markánsabb, illata erősebb, mint a francia fajtáé, virágzatának színe halványabb.  

Keresztétén tízezer tő francia levendulát termesztenek. Készítenek belőle szörpöt, fagylaltok alapanyagát, szappant, olajat és különféle krémeket.

- Olyan termékeket szerettünk volna előállítani, amelyek a település hírnevét öregbítik. Keresztéte megmaradása a turisztikában, a falusi turizmus fejlesztésében, és a levendula termesztésében rejlik. Évről évre egyre kelendőbbek a termékeink, virágzáskor nagyon népszerű a „szedd magad akciónk” is – összegezte a polgármester.  

Vissza