HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
vendégségben

Újdonságok Harsányból

2017. március 3. (péntek) 10:12
 
Harsány megyénk egyik agilis települése. Szabó Gergely polgármester három, a településsel kapcsolatos újdonságról számolt be.

Tovább szépül a főtér

Az önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően szépül és szellemiségében tovább gazdagodik Harsány főtere.

[0_960] harsanyemlekmu.jpg

Nemzeti identitásunkat, a hazaszeretet, a hovatartozást, a magyar hagyományok, és őseink tiszteletét jelképező, 2011-ben közadakozásból újraállított Turul szobor mellé egy hat méter magas országzászlót helyeznek el a község főterén. A múltunk, hőseink előtti tisztelgés és méltó emlékezés szándékával megújul az I. világháborús emlékmű, és kibővül a II. világháborúban elhunyt harsányi katonák neveit tartalmazó emléktáblával. A beruházás részeként az emlékmű díszkivilágítást is kap.

 

100 millió útfelújításra

A harsányi önkormányzat egyik legnagyobb kihívása évek óta a belterületi úthálózat állapotának javítása volt. A település vezetése 2010 óta jelentős forrást fordított a feladat megoldására, így az elmúlt 6 évben 14 utat sikerült felújítani.

[2_960] harsany2.jpg

Ez a közlekedési infrastruktúra javító program a tervek szerint idén végéhez ér, hiszen egy tavaly évvégén megszületett kormánydöntés alapján a község önkormányzata 100 millió forintot nyert útfelújításra, melynek egyrészt a belterületi úthálózat korszerűsítésére fogja felhasználni. „Szeretném megköszönni Magyarország Kormányának és Tállai András miniszterhelyettes úrnak, országgyűlési képviselőnknek ezt a községünk szempontjából kiemelkedően fontos, nagyléptékű fejlesztést eredményező támogatást. Elképzeléseink szerint a projekt végén a település összes belterületbeli utcája aszfaltborítású lesz, mely egy óriási eredmény”- emelte ki Szabó Gergely polgármester Az előkészítési folyamatok jelen pillanatban is zajlanak. Az utak terveztetése engedélyeztetése után várhatóan a kivitelezési munkálatokra a nyár folyamán kerülhet sor.

 

Hűtőház és zöldség-gyümölcs előkészítő üzem épül

Harsány Község Önkormányzata  sikeres pályázott a  nyújtott be zöldség – gyümölcs előkészítő üzem és hűtőház kialakítására a  TOP-1.1.3-15 kódszámú, helyi gazdaságfejlesztést segítő pályázati kiírás keretében.

[1_960] harsanypiac.jpg

Az önkormányzat évek óta törekszik a jó minőségű, lehetőleg minél kevesebb vegyszerrel kezelt zöldségek termesztésére és az ebből készült ételek előállítására. Harsány 2011. óta zöldségfélék és sertéshús előalítása terén önellátó. Nagyon fontos hogy a gyerekeink asztalára ellenőrzött, minőségi alapanyagokból készült ételek kerüljenek, amelyek a kor egészségügyi kihívásainak megfelelnek, és jól szolgálják a jövő generáció fejlődését. Ennek a célkitűzésnek a következő mérföldköve az a projekt, amelyet a közelmúltban nyert az önkormányzat. A több mint 76 millió forint összértékű beruházás eredményeként egy zöldség- és gyümölcs előkészítő üzem és a hozzá kapcsolódó hűtőház fog megépülni a tervek szerint még az idén a település ipari-gazdasági területén, melyet beruházások, vállalkozás letelepedésre alakított ki önkormányzatunk. A projekt lehetősséget biztosít az önkormányzat, valamint a helyi és környékbeli gazdák, őstermelők által megtermelt zöldségfélék előkészítésére, tisztítására, osztályozására, csomagolására, tárolására, illetve piacra-juttatásra. „Bízom benne, hogy ezzel a beruházással tovább erősödik az a szándék, hogy a településen illetve a környékbeli községekben egyre többen gondolják úgy, hogy fontos és megéri helyben megtermelt jó minőségű élelmiszert előállítani és még többen fognak újra a konyhakertjeikben, szántóföldi parcellákon jó minőségű zöldség, gyümölcsféléket termeszteni. Ezt a célkitűzést önkormányzatunk hagyományos módon Magyarország legszebb konyhakertje országos versenysorozat helyi fordulójának kiírásával szeretné ösztönözni” – hangsúlyozta Szabó Gergely.

Vissza