HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

A hazai spanyol kétnyelvű gimnáziumok legjobb diákjai kaptak elismerést

2019. október 16. (szerda) 10:12
 

A budapesti spanyol nagykövetség díjait a Szépművészeti Múzeum Román csarnokában adták át Spanyolország nemzeti ünnepe alkalmából, többek között a miskolci Herman Ottó gimnázium diákjainak is.

"Ma a spanyol nyelv korát éljük" - fogalmazott az ünnepségen Anunciada Fernández de Córdova nagykövet, kiemelve, hogy huszonegy ország államnyelve, a nemzetközi kommunikációban pedig a második legfontosabbnak számít. A spanyolul tudó ötszázmillió ember fontos közösséget alkot, amelynek a spanyol nyelvet tanuló magyar diákok is részei - emelte ki.
    A budapesti spanyol nagykövetség díját pályázat útján nyerte el tizenkilenc 11. és 12. osztályos magyar diák a veszprémi Vetési Albert, a debreceni Fazekas Mihály, a pécsi Kodály Zoltán, a kecskeméti Bolyai János, a miskolci Herman Ottó, a szegedi Tömörkény István és a kispesti Károlyi Mihály gimnáziumból.

    Magyarországon először 1988-ban a kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnáziumban vezették be ezt a képzést, amely 2000 és 2008 között még hat intézményben indult el. Világszerte mintegy húszmillióan tanulnak spanyolul, az interneten ez a harmadik leghasználtabb nyelv az angol és a kínai után, a Facebookon pedig a második helyen áll - olvasható a nagykövetség sajtóanyagában.

(MTI)

Vissza