Egy héten keresztül figyelt a világ a magyar élelmiszer-konferenciára
2010. augusztus 23. (hétfő) 09:57
A hat napos esemény helyet adott a X. jubileumi Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszusnak, valamint a Magyar Zoonológiai Társaság éves közgyűlésének. A Világtalálkozót, és a mellette rendezett „Hajráhazai! Fórumot és Piacot” meglátogatta Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége. Dr. Búza László főállatorvos, az események főszervezője, a Foodlawment Egyesület elnöke elmondta a Kulcs Magazin érdeklődésére, hogy a világkongresszusra 35 országból 64 nemzetközi szervezettől 105 előadó érkezett, és több mint 200 vendég jelentkezett Európából, az Egyesült Államokból, Ázsiából és Dél-Amerikából.
A programnak egyébként az volt az egyik célja, hogy minél többen megismerjék a magyar élelmiszereket. – Hazánknak van az első élelmiszerlánc törvénye a világon, amelynek kapcsán egy komplex láncfelügyeletet sikerült létrehozni, kezdve a termelőhelytől, a szállításon, forgalmazáson, értékesítésen keresztül a fogyasztó asztaláig. Mivel idelátogatott egy húshigiéniai világkongresszus, úgy gondoltuk, megmutatjuk a világnak Magyarország idevonatkozó részét, hagyományait. Ősszel az Országgyűlés elé kerül a Hungarikum Törvény, amely - a jogalkotók szándéka szerint – a jellemzően hazai termékeket is védi majd az élelmiszerek mellett – adott tájékoztatást Búza László.
Felgyorsul a rendeletalkotás
A magyar termékeket népszerűsítő rendezvény természetesen válaszokat keresett és talált arra a kérdésre is, miért jó, ha magyar árukkal töltik fel a boltokat túl azon, hogy a megoldások munkahelyeket teremtenek, a termelőknek megélhetést jelentenek. Dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelő államtitkára hangsúlyozta, hogy felgyorsították a rendeletalkotást az élelmiszerellenőrzés magasabb szintre emelése érdekében. Példaként említette a kistermelőkről, illetve a másodlagos élelmiszervizsgálatokról szóló rendeleteket. Hozzátette, a fenntartható élelmiszerlánc alapgondolata, hogy a „talajművelés − növénytermesztés − állattenyésztés − húsfeldolgozás − ételkészítés − hulladékkezelés” lánc akkor biztonságos a jövő számára, ha minden elemét környezettudatosan, a többi elemmel harmonikusan, összehangolva működtetik.
Elindult egy folyamat
A Hotel Hiltonban lebonyolított, elsősorban B.-A.-Z. Megye értékeire, népművészetére fókuszáló záró gálavacsorán részt vett Koncz Ferenc a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő. Köszöntő beszédében – kapcsolódva az augusztus 20.-i ünnephez – megemlékezett az Újkenyérről is, egyfajta kapcsolódási pontként a világtalálkozó eseményeihez. – Büszkéknek kell lennünk arra a kultúrára, amit őseinktől kaptunk, és ha már kenyérről, élelemről van szó hangsúlyoznom kell, nem mindegy mi kerül az asztalunkra a hétköznapok során.
Az egészségnél nincs fontosabb, a konferencia jó alkalom, hogy felhívják erre a figyelmet az élelmiszereken keresztül is. Magyarországon minden feltétel adott ahhoz, hogy olyan élelmiszereket állítsunk elő, amely - egyrészt - mindennek megfelel a fenntarthatóságot illetően, másrészt kitűnő egészségügyileg, javunkra válik. Remélem, elindult egy folyamat, amihez csatlakoznak Európa, a világ más tájairól is, hiszen nagyon fontos az egészséges életmód valamennyiünk szempontjából – fogalmazott Koncz Ferenc.
A gálavacsorán pazar műsort adtak Zemplén amatőr népművészeti együttesei, előadói, valamint a Fidelitas szerencsi fiataljai, akik keményen vették ki részüket a világtalálkozó szervezésében és lebonyolításában. A programon kiosztották azokat a díjakat, amelyeket a Budai Várban, továbbá öt vidéki helyszínen (Alsózsolca, Hortobágy, Mezőkövesd, Szigetvár, Szeged) illetve a Sepsiszentgyörgyön megtartott hús-bajnokságok legjobbjai nyertek. A nap végén Búza László elmondta még, hogy jövőre a tejtermékeket, 2012-ben a nem állati eredetű élelmiszeripari termékeket helyezik előtérbe a világtalálkozón. Az eseménysorozat zárásaként elfogadták a résztvevők azt a Budapesti Charta nevű dokumentumot, amely a fenntartható élelmiszerlánc megőrzésének fontosságát hangsúlyozza. A Budapesti Chartát eljuttatják a világ élelmiszerlánc törvényhozóihoz és ellenőrzési hivatalaihoz.
![[0_960] etelkonferencia 01 [0_960] etelkonferencia 01](news/2091_0_960.jpg)
![[4_960] etelkonferencia 03 [4_960] etelkonferencia 03](news/2091_4_960.jpg)
![[11_960] etelkonferencia 05 [11_960] etelkonferencia 05](news/2091_11_960.jpg)
![[2_960] etelkonferencia 06 [2_960] etelkonferencia 06](news/2091_2_960.jpg)
![[3_960] etelkonferencia 07 [3_960] etelkonferencia 07](news/2091_3_960.jpg)
![[7_960] etelkonferencia 08 [7_960] etelkonferencia 08](news/2091_7_960.jpg)
![[6_960] etelkonferencia 09 [6_960] etelkonferencia 09](news/2091_6_960.jpg)
![[14_960] etelkonferencia 10 [14_960] etelkonferencia 10](news/2091_14_960.jpg)
![[5_960] etelkonferencia 11 [5_960] etelkonferencia 11](news/2091_5_960.jpg)
![[13_960] etelkonferencia 12 [13_960] etelkonferencia 12](news/2091_13_960.jpg)
![[8_960] etelkonferencia 13 [8_960] etelkonferencia 13](news/2091_8_960.jpg)
![[1_960] etelkonferencia 14 [1_960] etelkonferencia 14](news/2091_1_960.jpg)
![[12_960] etelkonferencia 15 [12_960] etelkonferencia 15](news/2091_12_960.jpg)
- SfL -









