HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
ajánló

Államalapítás Magyarország legszebb barokk kastélyában

2024. augusztus 13. (kedd) 14:17
 

Ünnepi programmal készül az Államalapítás ünnepére az Edelényi kastély is. A program részeként rendhagyó tárlatvezetéseken vehetnek részt az érdeklődők, de nem ez lesz az egyetlen rendhagyó program a kastélyban az augusztus 20-ai ünnepi napon.

DSC_2460.jpg

Az Edelényi Kastélysziget is ünnepi hangulatba kerül a magyarság egyik legrégebbi ünnepén. Szent István királyra emlékezve, az Államalapítás és az új kenyér ünnepén idén két különleges tárlatvezetéssel is várják az érdeklődőket. Az Ünnep a kastélyban elnevezésű program az egész családnak kínál majd szórakozási lehetőséget, hiszen a kastély bejárása mellett lehetőség lesz kézműves játszóházban alkotni a gyerekekkel és bemutatják a már őseink által is termelt és fogyasztott gabonát is.    

Edelény települése egyébként több szállal is kötődik az államalapításhoz. A kastélyszigetnek otthont adó Edelény történelme ráadásul még régebbről datálható. A település szinte egyidős az emberiség történelmével, az ember megjelenésével, hiszen már az alsó-paleolitikum időszakából találtak itt eszközöket.  

20240802 Bukkabrany Mayarok kenyere039.jpg

Az pedig, ami igazán fontos a magyarság otthonra találásában, az Edelényben is megtalálható volt, hiszen a honfoglalás és az államalapítás reprezentatív leletei a borsodi földváron kerültek elő, de több helyen is találtak szórványleleteket a város területéről is.  

Az Államalapítás, a magyarság egyik legősibb ünnepe augusztus 20-a, Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Eredetileg államalapító királyunk, I. István szentté avatásának ünnepe volt. Az 1038-ban elhunyt István király földi maradványait 1083-ban vették ki a sírból, és azt László király még abban az évben, augusztus 20-án pápai engedéllyel oltárra is emeltette, ami akkor a szentté avatás rítusát jelentette. Szent István tisztelete gyorsan átlépte az ország határait, és hamarosan az egész Kárpát-medencében elterjedt. Azóta évről évre felidézzük Szent István világot megváltoztató tettét, a Magyar Királyság megalapítását, amellyel a magyaroknak helyet biztosított Európában.

DSC_5164.jpg

Külső ellenségek gyűrűjében, belső ellenállás mellett egyszerre kellett államot és egyházat szervezni, törvényt alkotni és belső rendet teremteni. Szent István igazi nagysága abban rejlik, hogy független országot tudott kialakítani abban a korban, amikor erre csak kevés uralkodó volt képes.

Vissza