HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Rangos elismerést kapott a vármegyei közgyűlés elnöke

2024. október 7. (hétfő) 15:52
 

Az aradi vértanúk emléknapján adták át a gróf Batthyány Lajos-díjat, valamint a mártír miniszterelnök feleségéről elnevezett gróf Zichy Antónia-díjat. Az esemény különdíját idén a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke, Bánné dr. Gál Boglárka vehette át. A budapesti, Fiumei úti sírkertben tartott ünnepségen bemutatták az aradi vértanúk emlékére kibocsátott emlékérmet is.

A díjakat a Batthyány család közreműködésével adja át minden évben a Magyar Battyhány Alapítvány. A 1991-ben létrejött alapítvány legfőbb célja a nemzeti értékek és érdekek, illetve a közös keresztény-kulturális és európai értékek iránt elkötelezett, demokratikus magyar közélet támogatása, ilyen tematikájú közösségi események, társasági élet, illetve tudományos – különösen elemző és kutató – és ismeretterjesztő tevékenység folytatása és támogatása.

3.jpg

– A nemzet vértanúi utolsó leheletükig hittek a becsületben, a szabadságban és a jövőben. Hittek a nemzetben és mindenekelőtt Isten irgalmában – hangsúlyozta Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára az elismések átadóján. Az államtitkár szerint a vértanúk hite bizonyossággá vált, hiszen erős, öntudatos, független, múltját tisztelő és hőseit nem feledő magyar nemzet él ma Európa szívében. Az út nem volt könnyű és ma sem az.  

2.jpg

Idén a gróf Batthyány Lajos nevét viselő elismerést Lezsák Sándor József Attila-díjas költő, tanár, politikus kapta. A mártír miniszterelnök feleségéről elnevezett gróf Zichy Antónia-díjat pedig Tímár Böske táncművész, táncpedagógus, a Csillagszemű Gyermektáncegyüttes egyik alapítója vehette át a nemzeti gyásznapon tartott megemlékezésen.  

Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke elmondta, hogy  az idei év díjazottjai új világot teremtettek munkásságukkal, amelyet a kreatív erő, a kitartás, a tenni akarás és az értékteremtés jellemez. Az alapítvány az ünnepi alkalmon különdíjakat is odaítél. Idén a gróf Zichy Antónia kitüntetés különdíját Bánné dr. Gál Boglárka, a vármegyei közgyűlés elnöke kapta.    

4.jpg

– Rendkívül hálás és büszke vagyok arra, hogy a gróf Zichy Antónia kitüntetés különdíját idén én kaptam meg. Azért is különösen megtisztelő, mert a magyar nemzet egyik legmegrendítőbb évfordulóján, az első felelős magyar kormány miniszterelnökének sírhelyénél vehettem át a különdíjat – mondta az ünnepséget követően Bánné dr. Gál Boglárka. A vármegyei közgyűlés elnökét Illés Boglárka államtitkár terjesztette fel az elismerésre, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéért végzett munkájáért.

1.jpg

A Batthyány Alapítvány idén is adományozott posztumusz díjakat: Székely József iskolaigazgató, Urbán Aladár Batthyány-kutató, történész, Vízkelety Mariann jogász, korábbi közigazgatási és igazságügyi államtitkár, valamint Wittner Mária, az 1956-os forradalom szabadságharcosa, politikus, az Országgyűlés egykori tagja részére.   

5.jpg

Ebben az évben a Batthyány Alapítvány hagyományteremtő szándékkal indított pályázatot az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint gróf Batthyány Lajos miniszterelnök halálának 175. évfordulója alkalmából felső tagozatos általános iskolásoknak, középiskolásoknak és egyetemistáknak. A pályázat győztesei a díjakat az ünnepségen vehették át, és a jeles alkalmon bemutatták a Batthyány Lajos és a tizenhárom aradi vértanú elnevezésű emlékérmet.

Vissza