HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

Díjátadó és önkormányzati kongresszus Lengyelországban - Bánné dr. Gál Boglárka kapta a Kongresszus különdíját

2024. március 14. (csütörtök) 12:54
 

A IX. Európai Önkormányzatok Kongresszusán a lengyelországi Mikolajkiban a Kongresszusi Programtanács különdíját idén a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei közgyűlés elnöke, Bánné dr. Gál Boglárka kapta. Ahogy a közgyűlés elnöke fogalmazott Facebook oldalán „az idei Európai Önkormányzatok Kongresszusának különdíját önkormányzatunk lakosságbarát fejlesztéseiért és a fiatalokkal folytatott párbeszédért vehettem át. Mindez a vármegye lakossága nélkül nem történhetett volna meg. Ezúton is köszönöm mindenkinek, hogy együtt alakítjuk közös jövőnket.”

Panelbeszélgetés a párbeszédről

A múlt héten rendezett IX. Európai Önkormányzatok Kongresszusa fő témája az állampolgárok közügyekbe, területfejlesztésbe való bevonása, bekapcsolása volt. Ennek kapcsán Bánné dr. Gál Boglárka egy panelbeszélgetésen is részt vett, ahol Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye értékeiről, működéséről, a lakossággal együtt tervezett közös jövőről beszélt.

20240305 Lengyel konferencia028.jpg

Kiemelte, az állampolgárokat Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében több módon is bevonják a helyi közösség ügyeibe. Példaként említette a közmeghallgatást, a lakossági fórumot, amelyek platformjai a lakosság véleménynyilvánításának. Megemlítette a vármegyei önkormányzat területfejlesztéshez kapcsolódó „társadalmasító” tevékenységét, amelyben a vármegyében élőket, a vármegyei települések és civil szervezetek vezetőit kérdezték arról, milyen fejlesztéseket látnának szívesen településükön. – A területfejlesztésünk a helyi igényekre reagál, az uniós fejlesztési ciklusok, a tavaly lezárt és a jelenlegi is egy több mint 2000 darabos projektgyűjtésen alapul. Ezt utána beépítettük fejlesztési programunkba, amit tehát a vármegye lakóival, önkormányzataival alkottunk, vagyis társadalmasítottunk. Meghallgattuk az embereket, önkormányzatokat, civil szervezeteket, gazdasági szereplőket, összegyűjtöttük az általuk felvázolt több mint kétezer projektet. Ennek köszönhetően a Magyar Kormány és az unió által biztosított forrás a helyi igényekhez igazodik – mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke az állampolgárok önkormányzati tevékenységekben való részvételének formájáról tartott panelbeszélgetésen a lengyelországi Mikolajkiban, ahol német, svájci és lengyel önkormányzati vezetőkkel beszélgetett. A folytatásban szó volt a közeljövőről is, a témában Bánné dr. Gál Bolgárka megjegyezte, a jelenlegi fejlesztési ciklusban Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata ismét a helyi igényekre reagál. A fejlesztések megvalósítására valamivel több, mint 150 milliárd forint, vagyis az eddigi legnagyobb összegű forrás áll rendelkezésre, aminek egy részét – nyertes pályázatokkal – lekötötték a települési önkormányzatok.

20240305 Lengyel dijatado019.jpg

Vissza