HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

Ifjúsági- és Sportszálló és Szabadidő Park tárgyi feltételeinek megteremtése Bodrogolasziban

2021. augusztus 2. (hétfő) 11:39
 

Kedvezményezett neve: Bodrogolaszi Község Önkormányzata
A Program címe: Ifjúsági – és Sportszálló és Szabadidő Park tárgyi feltételeinek megteremtése Bodrogolasziban
Támogatás összege: 224.634.952 Ft
Támogatói okirat száma: BM/8173-9/2021.
Támogatás intenzitás: 100%
A Program tervezett befejezési dátuma: 2022. november 30.

A Program bemutatása:

A program célja gazdaságélénkítés a turizmus eszközeivel, infrastruktúra-fejlesztéssel, munkahelyteremtéssel. A turisztikai főszezon, valamint a négy évszakhoz köthető termékkínálati portfoliójának, a borvidék vonzerejének szélesítése által. A tervezett fejlesztés a kültéri és beltéri sport és szabadidős elemek (játszóvár, kondipark), valamint egy már meglévő épületben apartmanok és 40 fő kiszolgálására alkalmas étkező felújításával, rekreációs szolgáltató egység kialakításával kihasználni a település és a térség meglévő adottságait, vonzerejét.

Bodrogolaszi a Világörökségi Tokaj Borvidék tagtelepülése, a kedvezményezett járások besorolásáról szóló 290/2014. (XI.26.) Korm. r. szerinti Sárospataki járásban fekszik. A község a 105/2015. (IV.23.) Korm. rendelet 3. melléklete alapján átmenetileg kedvezményezett település. A település Sárospataktól 4 km-re, a 3801-es közút (EuroVelo 11 kerékpárút korridor), és a Bodrog folyó mentén helyezkedik el. Lakosság száma 1004 fő.

A település rendezett természeti környezetével, vízpartjával és vonzó településképével közkedvelt megállóhelye a nyári évszakban Bodrogon kajakkal, kenuval, kishajóval túrázó csoportoknak. Nyári hétvégeken időnként 300-500 vízitúrázó is kiköt, és sátrat ver a folyó parton. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy a látogatók több időt töltsenek Bodrogolasziban és környékén. Az ökoturisztikai és szolgáltatási kínálat bővülése révén a tartózkodási idő nem feltétlenül csak egy alkalomra szól, hanem akár több alkalommal történő visszatérést is generálhat. Az ifjúsági szálláson eltöltött többlet időtartam eredményezheti ugyanakkor azt is, hogy az ökoturistáknak a teljes Észak-magyarországi turisztikai régióban töltött tartózkodási ideje is növekszik. Ez pedig a megújult szálláshely vendégéjszakáinak növekedéséhez vezethet.

A projekt nemcsak a települési turizmus és ezen keresztül a kistérségi gazdaság versenyképességének növeléséhez járul hozzá, hanem hatására a Tokaji Világörökségi helyszínre, a Zemplénbe, és végső soron az Észak-magyarországi térségbe látogató ifjúsági és turistaszállót preferáló vendégek száma is megnő, ezzel növelve a turisztikai látnivalók, attrakciók és vendéglátóhelyek látogatottságát, azok működését, fenntartását elősegítve.
A tervezett fejlesztés keretében a célcsoport igényeket és preferenciákat figyelembe véve indokolt egy magasabb kategóriájú, európai színvonalú komplex turisztikai és közösségi célú szolgáltatások tárgyi (bel- és kültéri) feltételeinek megteremtése, kialakítása. A tervezett objektum építészeti megjelenítése harmonizál a környezeti táj és a befogadó település meglévő karakterjegyeivel.

Az új turisztikai egység, az Ifjúsági- és Sportszálló és Szabadidő Park a továbbfejlesztett, magasabb színvonalú turisztikai funkciókkal tovább erősíti a Világörökségi Borvidék - benne Bodrogolaszi Község - turisztikai pozícióját, hozzájárulva a helyi foglalkoztatás, a helyi vállalkozások és a vendégéjszakák számának növeléséhez, az ágazati szolgáltatások mennyiségi és minőségi emeléséhez.

A településen a fejlesztés által egy nemzetközi szintű és egyedi adottságú, önálló turisztikai egység jön létre, ahol magas színvonalú sport és szabadidős program elemek biztosítása történik.

A projekt részeként az alábbiak valósulnak meg:
Főépület földszint: Étkező, melegítőkonyhával, fehérmosogatóval; 2 db 2 ágyas szoba mosdóval, 1 db beteg- és 1 db személyzeti szoba. A folyosó végén kialakításra került 1 db akadálymentes mosdó, 1 db zuhanyzó és 1 db mosókonyha, továbbá 1 db 4 ágyas apartman előtérrel, zuhanyozóval.
Főépület emelet: 1 db 4 ágyas apartman előtérrel, zuhanyozóval; 10 db 2 ágyas szoba mosdóval; 2 db 4 ágyas szoba mosdóval; valamint 1 db tisztító/raktárhelyiség.
Melléképület (wellness): játszószoba, konditerem, jakuzziszoba, jógaszoba öltözővel, vizesblokkal.
Kertépítés, parkosítás: kerítésépítés, sétány, játszóvár, fitnesz eszközök, valamint fa kerti elemek és növénytelepítés.
A Program részét képezi az elavult, de a közösségi szállás működtetéséhez szükséges eszközök beszerzése is.
A Program megvalósításával lehetőség nyílik két fő foglalkoztatására.

A település a Programot a Belügyminisztérium támogatásával valósítja meg.

2.jpg

Vissza