HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
ajánló

Ma: közel háromszáz éves hegedű, a Zsinagógák hetének nyitókoncertje és Mád

2024. szeptember 19. (csütörtök) 08:06
 

Egy csaknem háromszáz éves hegedűn fog játszani Sárközy Lajos a Zsinagógák hetének nyitókoncertjén, szeptember 19-én, csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Mádon, délután ötkor - közölte az eseménysorozatot szervező EMIH - Magyar Zsidó Szövetség az MTI-vel.

Mint írták, a hegedűművész a Sárközy Quartett formációval lép fel a mádi zsinagógában, ahol "Liszt Ferenctől Brahmson és Kodályon át, a magyar és a zsidó dallamvilágon keresztül a legnépszerűbb filmzenékig" hallgathatnak meg egy válogatást a látogatók.

Sárközy Lajos szerint sok a hasonlóság a zsidó és a cigány kultúra között, a szokások, a rítusok, a neveltetés terén, valamint a zenében is, és ez adta a koncert alapötletét - olvasható a közleményben.

A sajtóanyag szerint a hegedűművész úgy fogalmazott, "a zsidó és a cigány zene nagyon érzelmes, a két nép fájdalma, megpróbáltatásai nyomot hagytak a dallamvilágban".

A mádi zsinagógában fellépő kvartett tagjai Drahoslav Bango (zongora), Csík Gyula (cimbalom), Sárközy Rudolf (nagybőgő) és Sárközy Lajos (hegedű) lesznek.

A Zsinagógák hete elnevezésű programsorozatot szeptember 18. és október 7. között tartják; a rendezvényen koncertekkel, kiállításokkal és vallási eseményekkel várják a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Vissza