HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Az együttműködés új elemeiről is tárgyaltak Kárpátaljával

2024. október 25. (péntek) 08:31
 

Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata ismét pályázatot adott be a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz, hogy ebben az évben is új elemekkel bővítse a több mint 25 éves múltra visszatekintő együttműködését Kárpátaljával.

Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata és a Kárpátaljai Megyei Tanács most újabb elemekkel bővítené együttműködését. Ez több területet is érintene, például határon átnyúló közös pályázatokat, települések közötti kapcsolatok kiépítését, vagy a két megye fejlesztési ügynökségeinek együttműködését – mondta Bánné dr. Gál Bolgárka, a vármegyei közgyűlés elnöke a napokban a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökével folytatott egyeztetéséről.

462609594_995791859228158_6118256384447344733_n.jpgBorsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata és a Kárpátaljai Megyei Tanács legutóbb 2016-ban rögzítette együttműködését, amivel hozzájárultak a térség gazdasági, kulturális és környezetvédelmi fejlődéséhez, ezzel is segítve a határon átnyúló terület- és vidékfejlesztési, valamint koordinációs feladataik hatékonyságát és eredményességét. A Vármegye Önkormányzata három testvértelepülési megállapodáshoz is hozzájárult: 2017-ben Szirmabesenyő és Huszt, 2018-ban Sajóbábony és Homok, valamint Bükkábrány és Ilonca váltak „testvérekké” a határ két oldalán. E mellett az elmúlt években több pályázati programban is részt vettek a felek, az egyik ilyen kiemelt terület a Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna Határon Átnyúló Együttműködési Program, a másik a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által koordinált pályázatok. A mostani látogatást is a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázata tette lehetővé, amelynek része volt az együttműködés új elemekkel való bővítéséről szóló megbeszélés.

462698852_995791735894837_7723782753217882057_n.jpg

Kárpátalja és Borsod-Abaúj-Zemplén kapcsolata 

Az együttműködés kezdetét a Magyarország és Ukrajna közötti jószomszédság és az együttműködés alapjairól 1991-ben aláírt Szerződés jelenti. Ezt követően Borsod-Abaúj-Zemplén és Kárpátalja kapcsolata a 2011-ben megkötött Együttműködési Megállapodásra épül, amelyet 2016-ban új elemekkel bővítettek. A felek között rendszeresek a találkozók, tavaly humanitárius csomagot és eszközöket adományozott Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata a Kárpátaljai Megyei Tanácson keresztül Kárpátalja lakosságának.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pedig hatékonyan támogatja pályázataival a nemzetpolitikai stratégiához kapcsolódó programok, tevékenységek megvalósulását, így a pályázó Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata és a Kárpátaljai Megyei Tanács közötti együttműködést. Az erre a célra elkülönített állami pénzalapból finanszírozott programok kiemelt feladata a külhoni magyarság szülőföldjén történő egyéni és közösségi boldogulásának, valamint anyagi, szellemi gyarapodásának elősegítése és kultúrájuk megőrzésének támogatása.

BGA_LOGO1.jpg bga_logo.png
Vissza