HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
társalgó

A cél csakis a szórakoztatás

2018. augusztus 1. (szerda) 22:15
 
A megszámlálhatatlan koncert is bizonyítja, hogy a közönség igényli az együttes által képviselt szókimondó humort, a zenei paródiák műfaját. A zenekar sűrűn teleírt koncertnaptárjában megtaláljuk Hernádkak-Belegrádot is, ahol augusztus 5-én, a 6. Borsodi Vágtán lépnek majd fel.

– 27 év után is szinte a legtöbbet koncertező zenekar. Honnan ez a sok energia és mivel magyarázzák töretlen népszerűségüket? – kérdeztük Sipos Pétert, az Irigy Hónaljmirigy énekesét.

– Egész egyszerűen szeretjük ezt csinálni, élvezzük minden percét. A sok utazás és fellépés rengeteg új élményt ad: új embereket ismerünk meg, új barátokat szerzünk és számtalan vicces sztorit hallunk. Ezeket később beépítjük a munkánkba, kicsit kiszínezve, átalakítva.

– Közrejátszhat az is, hogy nagyon igénylik az emberek a humort a sokszor „savanykás” életben?

– A humorra mindig szükség van, volt, lesz. Tényleg igénylik, és nagyon hálásak, ha egy órára elfeledhetik a gondjaikat.

[1_960] borsodi-vagta_.jpg

– Hogyan, mi alapján választják ki a parodizálásra szánt dalokat? Gondolom, nem feltétlenül csak azokat dolgozzák át, amelyek nem tetszenek Önöknek...

– Sőt! A legnagyobb slágereket – amiket felkap a rádió vagy a televízió – a legkönnyebb átírni, hiszen azok dallamát már ismerik az emberek. Nekünk csak figyelni kell az előadót, a hangját, a mozgását, és hogy milyen pletykák keringenek körülötte.

– Sokszor hallani a dalaikkal kapcsolatban, hogy „jobb, mint az eredeti”… Sőt: „olyan jó, hogy az eredetit már el is felejtettem”… Nem egy szám paródiájának nagyobb a nézettsége, mint az ötletadó alapzenének. Meg lehet fogalmazni, hogy tulajdonképpen mi a céljuk ezeknek a paródiáknak? Jól gondolom, hogy egy jó paródia összehozásához nagyon kell ismerni a parodizált dalt, személyt?

– A cél csakis a szórakoztatás. A zenés paródia a mi műfajunk. Sokan megpróbálták már – több-kevesebb sikerrel.

– Volt esetleg olyan dal, amit megbántak, hogy elkészítettek, mert esetleg sértődés, harag lett belőle?

– Volt. De nem áruljuk el, hogy melyik az...

[2_960] 1.jpg

– Több éve gyűjtéssel segítik például a Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetségét is, s ezt a vállalást Jószolgálati Nagyköveti címmel ismerték el. Más nemes ügy mellé is előszeretettel állnak, például Varga Győző producerként részt vett egy a mozgássérültekről szóló kisfilm elkészítésében. A jó ügyek támogatása kicsit ellensúlyozza a jópofa gonoszkodást? Komolyra fordítva: miért tartják fontosnak ezt a fajta tevékenységet?

– Egy közszereplőnek, akinek ennyi rajongója van, példát kell mutatni és felhívni a figyelmet, hogy bizony vannak nehéz sorsú, vagy beteg emberek akiket támogatni kell. Ha minket szeret valaki és megvan benne a szándék, hogy ő is jótékonykodjon, mi csak tanácsot adunk, kit támogasson.

– Nyáron a koncertezés az első, de azért közben is születhetnek új dalok?

– Új dalokat bármikor tudunk készíteni, ha beüt valami népszerű sláger, akkor igyekszünk rárepülni.

 

Idén is elnyerte az Irigy Hónaljmirigy csapata a Fonogram-díjat az év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma/ hangfelvétele kategóriában. A rangos szakmai elismerés mellett

A magyar könnyűzene világában a humort és paródiát jelentő együttes népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint például a rendkívüli internetes nézettség: legutóbbi nagy dobásukat, a „Mindenki táncol” című Majka-paródiájukat már első nap közel félmillióan nézték meg.


Vissza