HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
társalgó

Bükkábrányban élni olyan, mint egy kisvárosban

2016. október 29. (szombat) 23:05
 
Egy élhető, szerethető település megteremtése – ezt a célt tűzte maga elé Bükkábrány vezetése, amikor hozzálátott a fejlesztésekhez.

A településen élők büszkék arra, hogy az elmúlt pár évben ezekből nem is volt hiány. Szalai Szabolccsal, Bükkábrány polgármesterével a megvalósult beruházásokról és a tervekről beszélgettünk.

[2_960] szalai-szabolcs.jpgSzalai Szabolcs, Bükkábrány polgármestere

Bükkábrány Borsod-Abaúj-Zemplén megye déli részén fekszik, a Bükk hegység és az Alföld találkozásánál. A Bükkalja települése, a Sályi- és a Kácsi-patakok formálta területen. Miskolctól és Egertől egyaránt 30 km-re található, áthalad rajta a 3-as számú főút. Területe 1803 hektár, lakóinak száma 1666 fő. Nevét az 1985-ben megnyitott külszíni fejtésű lignitbánya tette országosan ismertté. A világ tudományos élete pedig 2007-ben figyelt fel a községre, amikor a bányaüzem területén megtalálták a 16 fából álló, 7-8 millió éves mocsárciprus erdőmaradványt.

[4_960] mocsari.jpgMocsárciprus erdőmaradványok

KIVÁLÓ ADOTTSÁGOK

„A település tehát rendkívül jó gazdasági, földrajzi és társadalmi adottságokkal rendelkezik. A munkanélküliség jóval a megyei és az országos átlag alatt van. A vállalkozások száma magas. A környék legnagyobb foglalkoztatója a Mátrai Erőmű Zrt. Bükkábrányi Bányaüzeme” – kezdi a bemutatkozást a fiatal polgármester. Hozzáteszi: a közszolgáltatások területén az önkormányzat igyekszik mindent megtenni, hogy emelje a színvonalat és megfeleljen a 21. század kihívásainak. A közintézmények újak, vagy felújítottak. A településen négycsoportos óvoda épült, bölcsődei csoporttal, ami mind a mai napig egyedinek számít a környező települések között. Az általános iskola 8 osztállyal működik egy felújított épületben. A Napsugár óvodába és bölcsődébe jelenleg 90, az Arany János Általános Iskolába 160 gyermek jár. Mindkét intézményben maximálisan adottak a feltételek ahhoz, hogy a gyermekek a mai kornak megfelelő körülmények között tanulhassanak. Az óvoda nagycsoportjában ettől az évtől az önkormányzat ingyenesen biztosítja az angol nyelvtanulás lehetőségét, ezen kívül elkezdték a csoportszobákban a digitális táblák felszerelést, valamint az óvónők ilyen irányú továbbképzését. Az iskolában szintén arra törekednek, hogy a tanulók a lehető legmodernebb eszközökön tanulhassanak. Ettől az évtől kezdve, felmenő rendszerben vezetik be az iskolaotthonos képzési rendszer, valamint az emelt óraszámú angol nyelvi képzés.

[3_960] 1.jpgSzalai Szabolcs (balra) és Török Dezső az ünnepi közgyűlés emléklapjával

A MEGÚJULÁS ÉVEI

Ami a számokat illeti, Szalai Szabolcstól megtudjuk, az elmúlt években számtalan fejlesztés valósult meg a településen több mint 700 millió forint értékben, részben európai uniós, részben kormányzati és önerős beruházásként. „Megújult többek között az óvoda, az általános iskola, az orvosi rendelő, a sportöltöző. Utakat újítottunk, kialakítottuk Bükkábrány főterét, a szabadidőparkot és az Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret. Műfüves sportpályákat létesítettünk a Szép Pál Sporttelepen és az óvodában. Ezen kívül – megfelelve a kor kihívásainak – közel 85 KWh teljesítményű napelem park (közel 500 m2) szolgálja közintézményeink elektromos energia ellátását. Igazi kuriózum, hogy országosan is az elsők között telepítettek elektromos autótöltő oszlopokat a településen” – sorolja a polgármester a megvalósult projekteket.

[1_960] 3.jpg

EGY IGAZÁN VONZÓ LAKÓHELY

A fejlesztésekből is látható, hogy Bükkábrány él és élni akar. A jövőre vonatkozóan is számtalan terv született és számos pályázatot adtak be. „A legnagyobb projektünk a szennyvízcsatorna hálózat kiépítése lesz, amelyre már rendelkezésünkre áll a pályázati forrás, ezen kívül szeretnénk, ha bővülne az iparterületünk. Pályázatot nyújtottunk be egy, a bányász múltat és a településen talált régészeti leleteket, köztük az ősfákat bemutató 'science' múzeum létrehozására, a művelődési ház, a közös önkormányzati hivatal energetikai felújítására is” – vázolja a terveket. Büszkén mesél arról, hogy sokszor mondják: Bükkábrányban élni olyan, mint egy kisvárosban. Nyüzsgő, hiszen minden megtalálható a településen, a boltoktól a szolgáltatásokon át a gazdag programkínálatig. Ugyanakkor nyugodt is, hiszen rendkívül jó a közbiztonság, az emberek figyelnek egymásra és magukénak érzik a községet. Több civil szervezet biztosítja az itt élőknek a kikapcsolódást és az együvé tartozás érzését, a sportkörökön át a hagyományápoló, ifjúsági és életmód egyesületekig. Az önkormányzat természetesen igyekszik lépést tartani a felmerülő igényekkel és valóban olyan színvonalat szeretne biztosítani az itt élőknek, hogy azt mondhassák: itt a legjobb élni. Akik pedig lakóhelyet szeretnének választani és ismerik, vagy éppen hallottak Bükkábrányról, azt mondják, hogy szeretnének ideköltözni.

Vissza